Брой 126 (886), 03-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Българската петролна и газова асоциация настоява да бъдат монтирани измервателни уреди при вноса на горива


Високата стойност на долара спрямо еврото ще поддържа цената на петрола на световните пазари на сегашните нива. Тази прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР.
По-високият курс на долара обаче означава също, че България купува суровината по-скъпо, тъй като левът е обвързан с еврото.

 Експертът прогнозира, че цената на горивата ще се задържи на сегашното ниво – 65 до 70 долара за барел, ако няма усложняване на обстановката. Според него и лятното търсене на горива също ще окаже влияние върху петролните пазари.

Бенчев обаче допълни, че много трудно е да се направят прогнози какво ще се случи с цената на бензините по бензиностанциите у нас. „В момента търсенето и предлагането определят цената, а какви ще бъдат те, зависи изцяло от пазара“, допълни той.

Тенденция е в целия свят през летните месеци да има увеличение на търсенето на горива, което рефлектира и върху цената. „Когато търсенето е по-сериозно, е възможно да има повишаване на цените, но то ще бъде съвсем минимално“, успокои експертът.

Бенчев не очаква криза в доставките на горива заради ситуацията в Гърция. Припомняме, че преди дни от българското външно министерство предупредиха за затворени бензиностанции в южната ни съседка и препоръчаха на пътуващите българи освен да носят повече пари в брой, да заредят и резервоарите на колите си.

Според Бенчев бензиностанциите в пограничните райони ще бъдат добре заредени и ще покрият увеличеното търсене както от български граждани, така и от гръцки.

От Българската петролна и газова асоциация приветстват усилията на правителството да намали контрабандата и по-специално новата наредба, даваща по-голям контрол на приходните агенции върху ведомствените бензиностанции. Остават обаче проблемите с т. нар.  „мобилни обекти за зареждане за собствени нужди“ - цистерни с нелегални и неясни по състав горива, каза още Бенчев.

От Асоциацията призовават да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Пътна карта за реформи в енергетиката ще бъде внесена в Народното събрание до 24 юли
Правителството и работодателските организации ще предложат на КЕВР механизми за запазване на енергийните цени до 1 януари 2016 г. Още
БТПП участва в 509-та сесия на ЕИСК в Брюксел
Приоритетите на започващото Люксембургско председателство на Съвета на ЕС – във фокуса на обсъждането Още
Информационен ден по програмите на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород 2”
Ускоряване въвеждането на пазара на енергийни технологии на база горивните клетки и водорода Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската петролна и газова асоциация настоява да бъдат монтирани измервателни уреди при вноса на горива
Скъпият долар може да поддържа цените на петрола на сегашните нива, прогнозират от асоциацията Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда
Работодателят ще може с предизвестие да прекрати трудовия договор на служител или работник при придобиване на право на пенсия Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
В Токио е открит бизнес център за „услуги на едно гише“, който обслужва и чуждестранни юридически лица
Консултантски услуги по фирмена регистрация, данъчно облагане, обществено осигуряване и статут на пребиваване за чужди граждани Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири и изложби
Съобщенията са получени в БТПП и са адресирани към български фирми Още