Брой 211 (1969), 04-11-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за делово посещение в Индия и бизнес форум „Индия – Европа 29“


Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Конфедерацията на индийската индустрия (CII), организира бизнес делегация, която ще придружи г-жа Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Република България по време на посещение в Индия и участие в бизнес форум „Индия – Европа 29“, който ще се проведе на 20 – 21 ноември 2019 г. в гр. Делхи.

Форумът „Индия – Европа 29“ е традиционно събитие, което ще се проведе за пети път в индийската столица и е ориентирано към страните Е29. То ще постави фокус върху следните ключови сектори:

  • изкуствен интелект;
  • информационни технологии и стартъпи;
  • фармацевтика;
  • възобновяеми енергийни източници и чисти технологии;
  • интелигентни градове – градска инфраструктура и транспорт.

Предварителната програма на посещението предвижда освен участие в бизнес форума „Индия – Европа 29“, организирани от БТПП допълнителни събития: бизнес срещи с фирми-членове на Федерацията на Индийските ТПП /FICCI/ и срещи с  Индийско-азиатско-българската бизнес камара в Делхи. Конфедерацията на индийската индустрия ще съдейства също за намирането на надеждни бизнес партньори от индийска страна.

БТПП отправя покана към представители на бизнеса от горепосочените сектори да се включат в посещението и да използват възможностите за намиране на индийски партньори.

Можете да заявите интерес за участие в посещението до 7 ноември 2019 г. /четвъртък/, изпращайки попълнена регистрационна форма на e-mail: g.dimitrova@bcci.bg, копие от международен паспорт, снимка на участника, лого на фирмата и панел от Форума, в който желаете да участвате.

За допълнителни въпроси: БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на тел.: 02/ 8117 489 и 02/8117 421.

Приложение:

КОНТЕКСТ

Индия и страните от Централна и Източна Европа създават тесни икономически и политически връзки през периода 1950-1970 г. През последните години интересът към разширяване на икономическите отношения и от двете части на света се възобновява.

Индийската икономика нараства със 7% и се очертава като най-бързо развиващата се икономика в света. Очаква се тя да бъде една от трите топ икономически сили на света през следващите 10-15 години, като икономиката на страната е подкрепена от силна демокрация и международни партньорства. Очакваният ръст на БВП на Индия за финансовата 2018-19 г. (април 2018 - март 2019 г.) е 7.2% и съответно +7.7% за финансовата 2019-20 г. Овладяна е инфлацията в страната, като през 2018 г. е намалена до 2.1%, а фискалният дефицит е 3.4%.

Очаква се регионът на ЦИЕ да поддържа здравословен темп на икономически растеж /3,3% - 2019 г./. Потреблението се разширява постоянно, подхранвано от растеж на заплатите и стеснени пазари на труда. Очаква се и растежът на инвестициите в региона да остане стабилен.

Основните икономики в Централна и Източна Европа имат значителен експертен опит в отрасли като химически и фармацевтични продукти, автомобили, машини, строителни, механични и инженерни стоки. Интересът на Индия се дължи и на технологичното ноу-хау в секторите на високите технологии. Икономиките на ЦИЕ със сигурност могат да се възползват от нарастващото търсене на произвеждани стоки в Индия, което може да доведе до увеличаване на търговията и инвестициите в промишления сектор на Индия.

В същото време регионът на ЦИЕ предлага множество стимули за чуждестранни инвестиции. Тези стимули са съсредоточени върху приоритетни сектори като: научна и развойна дейност, инфраструктура, строителство, транспорт, комуникации, енергетика и като цяло целят подобряване на сектора на услугите и привличане на повече инвестиции на зелено в бъдеще.

Приоритетните сектори, които биха могли да бъдат съсредоточени върху ускоряването на търговията и инвестициите между Индия и региона, включват фармация; медицинска технология/диагностика; възобновяема енергия и оборудване, особено за хидро, вятърна и биомаса; информационни технологии; биотехнология, транспортно оборудване, машини и съоръжения и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
Продължава сътрудничеството между БТПП и Софийската адвокатска колегия
През пролетта на 2020 г. ще се организира отново международна конференция по арбитраж Още
Покана за делово посещение в Индия и бизнес форум „Индия – Европа 29“
20 – 21 ноември 2019 г. Още
Обучение на тема: „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ОНЛАЙН ТЪРГОВЦИТЕ“
19 ноември 2019 г. от 10 часа в БТПП Още
Създайте нови партньорства: участвайте в безплатни двустранни бизнес срещи с унгарски фирми
7 ноември 2019г., от 16 до 17 часа, в БТПП Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Световен лидер в производството на електронна медицинска апаратура ще инвестира в завод в Пловдив
Инвестицията възлиза на близо 20 млн.лв. , като се очаква да бъдат открити 200 нови работни места Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Расте броят на издадените разрешителни за строеж, но не и за жилищни сгради
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини
Скиците за имоти вече са безсрочни Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП организира семинари за прилагането на Наредба Н-18 в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Индивидуално участие в международно изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване SIHRE 2020
28-31 януари 2020 г., Интер Експо Център, гр. София Още