Брой 46 (2301), 09-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Електронна идентификация, проследимост, скоростна инвентаризация


В един от дните на GS1 Глобален Форум, който се проведе в седмицата 1-4 март, фокусът бе поставен върху радиочестотната идентификация и използването на радиочестотни транспондери/тагове.
Електронният код на продукта, записан върху RFID таг, позволява проследимост и точна инвентаризация при висока скорост. Изборът на правилните идентифициращи данни (Electronic Product Code/EPC) е важен, колкото и изборът на RFID таговете и четците. Това е сфера, в която GS1 отново има съществена роля и предлага хармонизирани глобални стандарти.

Paul Elizondo, VP Engineering and R&D IntelliGuard / RAIN Alliance, представи на вниманието на участниците във форума RAIN RFID / HEALTH. RAIN RFID е безжична технология, която може да свърже милиарди предмети от ежедневието ни с интернет и позволява на бизнеса и на потребителите да идентифицират, локализират, установяват автентичността на всеки артикул. Приложение намира във всички сектори: логистика, здравеопазване, фармация, IoT и много други. Част от предимствата при използването на тази технология са уникалната идентификация на артикули, ниският бюджет на решението, големият обхват на протичане, осъществяване на връзка с тага, без да е необходима пряка видимост  и много други.
 

Радиочестотната технология намира широко приложение в здравеопазването. Чрез нея е възможно да се проследи и потвърди автентичността на лекарства, медицински изделия, пациенти, оборудване и амбалаж. Инвентаризацията се случва много по-бързо и от дистанция. За прочитането на информация, която е кодирана в 96 бита, са необходими от 2 до 6 секунди.

Компании като DeRoyal, Terso, VUEMED вече са приложили RAIN RFID за техните медицински изделия. В DeRoyal са използвани над 1 милион транспондери за медицински изделия, а погледнато в световен мащаб, за 2020 г. са поставени повече от 18 милиарда RFID тага за идентификация на различни продукти.
По отношение на лекарствата, в момента само една компания маркира лекарствата, които произвежда с RAIN RFID още в процеса на производство.  Всички останали се маркират от фармацевтите в болниците. При запитване в  болниците, отзивите са, че RAIN е толкова полезен, че ще бъде прилаган върху всички лекарства за анестезия с цел проследяване от момента на пристигането им в лечебното заведение до самото отпускане и прилагане върху пациентите.

За повече информация относно GS1 стандартите и в частност RAIN RFID можете да се свържете с GS1 България на тел: 02 811 7 611 или на yordana.topalska@gs1bg.org и gs1bulgaria@gs1bg.org


 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с изпълнителния директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач
Партньорство и инициативи в подкрепа на бизнеса от България и Унгария Още
Покана за виртуална конференция с руски компании от Ростовска област
12 март 2021 г. от 10.35 часа Още
Електронна идентификация, проследимост, скоростна инвентаризация
Стандарт на GS1 специфицира формат на електронен код на продукта и използване на радиочестотната технология Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Бюрата по труда предлагат преференции за работодатели и безработни по Закона за насърчаване на заетостта
Стимулиране както на заетостта, така и на пригодността за работа, предприемачеството или мобилността на работната сила Още
И тази година Агенцията по заетостта проучва потребностите на работодателите от кадри
8000 различни по големина и статут работодатели ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр Още
Възобновява се приемът на документи по Спогодбата за трудова миграция с Република Молдова
Агенцията по заетостта е подготвила информация с разписани стъпки за подбор, наемане и започване на работа по Спогодбата Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане
ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА
НСИ: Брутната добавена стойност на един зает през 2020 г. намалява реално с 1.9% в сравнение с предходната година
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Изложение за търговия на дребно „RAU Expo 2021“
14-15 април в Киев, Украйна Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент: Въглероден налог върху вноса: за честна конкуренция и по-малко емисии
За да не получат конкурентни предимства компании, които не спазват нормите на ЕС за въглеродните емисии Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
ИАНМСП и ВУЗФ организират обучителна програма "Иновативно бизнес развитие за МСП"
Продължителност 5 седмици, без такса участие Още