Брой 46 (2301), 09-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И ЗАЕТОСТ

И тази година Агенцията по заетостта проучва потребностите на работодателите от кадри


Агенцията по заетостта стартира първото за 2021 г. проучване на потребностите на работодателите в България от работна сила. То се провежда на основание чл.10 от Закона за насърчаване на заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Проучването ще се извърши сред статистическа извадка от 8000 различни по големина и статут работодатели, представители на всички сектори на икономиката от цялата страна. Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа и персонала в техните предприятия. Успоредно с това работодателите могат да заявят потребностите си от работници без специална квалификация, както и такива, изискващи специфична правоспособност.

Настоящото проучване за трети път ще се проведе в условията на пандемията от COVID-19. Очаква се социално-икономическите последствия от нея отново да се отразят върху броя и вида кадри, от които работодателите считат, че ще имат нужда или ще се наложи да освободят в следващите месеци и години.

Заявените в анкетата потребности на бизнеса и администрацията през следващите 12 месеца ще подпомогнат насочването на краткосрочните мерки и програми за провеждане на подходящи форми и обучения за придобиване на професионални и ключови умения, търсени от работодателите. Прогнозите за освобождаване на персонал пък ще подпомогнат вземането на решения за продължаване, актуализиране или създаване на нови адекватни мерки за запазването на работните места на заетия персонал, особено в някои силно зависими от пандемията икономически сектори.

Очакванията на анкетираните работодатели за необходимите им специалисти след 3 до 5 години са информация, която подпомага определянето на приоритетите в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта. Така ще бъде отчетена не само продължаващата криза, но и промените в технологията и организацията на труда, настъпващи в бързи темпове през последните 12 месеца.

Агенцията по заетостта разчита отново на активното участие на работодателите от статистическата извадка, които ще бъдат поканени за участие в проучването. Анкетният формуляр ще може да се попълва до 16 април 2021 г., след което резултатите ще се обобщят и анализират на областно и национално ниво, като информацията ще бъде публикувана на сайта на Агенцията по заетостта.

От 2018 г. два пъти годишно Агенцията по заетостта анкетира работодателите за техните потребности от кадри през следващите 12 месеца и очакванията им за необходим нов персонал в средносрочен план – след 3-5 години. Обобщените резултати от всички предходни проучвания за търсените от бизнеса професии и умения са публикувани на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „Проучване за потребностите от работна сила”.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с изпълнителния директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач
Партньорство и инициативи в подкрепа на бизнеса от България и Унгария Още
Покана за виртуална конференция с руски компании от Ростовска област
12 март 2021 г. от 10.35 часа Още
Електронна идентификация, проследимост, скоростна инвентаризация
Стандарт на GS1 специфицира формат на електронен код на продукта и използване на радиочестотната технология Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Бюрата по труда предлагат преференции за работодатели и безработни по Закона за насърчаване на заетостта
Стимулиране както на заетостта, така и на пригодността за работа, предприемачеството или мобилността на работната сила Още
И тази година Агенцията по заетостта проучва потребностите на работодателите от кадри
8000 различни по големина и статут работодатели ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр Още
Възобновява се приемът на документи по Спогодбата за трудова миграция с Република Молдова
Агенцията по заетостта е подготвила информация с разписани стъпки за подбор, наемане и започване на работа по Спогодбата Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане
ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА
НСИ: Брутната добавена стойност на един зает през 2020 г. намалява реално с 1.9% в сравнение с предходната година
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Изложение за търговия на дребно „RAU Expo 2021“
14-15 април в Киев, Украйна Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент: Въглероден налог върху вноса: за честна конкуренция и по-малко емисии
За да не получат конкурентни предимства компании, които не спазват нормите на ЕС за въглеродните емисии Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
ИАНМСП и ВУЗФ организират обучителна програма "Иновативно бизнес развитие за МСП"
Продължителност 5 седмици, без такса участие Още