Брой 98 (2104), 26-05-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Европейските търговско-промишлени палати поемат отговорността да съдействат за икономическото възстановяване


Заедно с облекчаване на противоепидемичните мерки и усещането за връщане към нормалност, е време за първи равносметки на ролята на различните организации в период на затруднения в обществения и стопанския живот. Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати /ЕВРОПАЛАТИ/, в чиято система БТПП участва още от 1994 г.,  прояви настойчивост спрямо европейските институции, за да не се превърне епидемичната криза в икономическа за ЕС. В този процес на формулиране на политиките БТПП взе активно участие и доста наши предложения бяха включени в общите позиции на европейските палати и представени на вниманието на европейските институции.

Европейските търговско-промишлени палати са неотлъчно до своите членове за справянето с последиците от пандемията от COVID-19 и осъзнават отговорността, която поемат да им помогнат да се възстановят от драматичното забавяне на икономиката.

В своето обръщение към членовете, председателят ЕВРОПАЛАТИ - Кристоф Лайтл, определи последиците от блокирането на икономическите процеси като драматични във всички страни - както за компаниите, така и за служителите. Ето защо ЕВРОПАЛАТИ преди всичко работи, за да помогне на засегнатите, да се отворят отново границите, да се възстанови единния пазар стъпка по стъпка и летният туризъм да бъде възможен при спазване на всички необходими изисквания.

До момента ЕВРОПАЛАТИ предприе редица действия, сред които: кампания за временно спиране на правилата на Европейския съюз относно държавните помощи; даде важен тласък за пакета от помощи в размер на 540 млрд. евро за активиране на Европейския стабилизационен механизъм, изпрати предложения в програмата за възстановяване, която се изготвя в момента, като 80% от тях, на този етап, са възприети от компетентните европейски институции. Асоциацията работи и за справедливо данъчно облагане, като се цели предотвратяването на данъчните измами.

Във фокуса на вниманието на ЕВРОПАЛАТИ е и предложението Макрон/Меркел за издаването на облигации в размер на 500 милиарда евро за подкрепа на най-силно засегнатите от пандемията страни. Според Лайтл инициативата на Германия и Франция заслужава голямо внимание, тъй като е решителна стъпка напред, особено за икономически по-слабите страни. Той споделя, че тази европейска програма е насочена като помощ към по-слабите държави, което е знак на солидарност от една страна, но и запазване на пазарите за продажби, от друга. „Предложенията на Комисията на 27 май 2020 г. могат отново да сближат Европа, икономически и като проект. Урсула фон дер Лийен каза, че можем да сме по-силни след кризата, отколкото преди. Като представители на бизнес общността искаме да дадем своя принос в тези усилия“, завършва Лайтл.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Европейските търговско-промишлени палати поемат отговорността да съдействат за икономическото възстановяване
65% предприемачите са подготвени да участват в онлайн събития
Проявяват интерес най-вече към двустранни онлайн бизнес срещи Още
Галина Нифору: виното и бизнесът сближават
Деветото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал ще се състои през юли в Белград Още
Проучване на интерес за участие в онлайн срещи с китайски доставчици на машини и електроника
НАУКА И ИНОВАЦИИ
МОН връчи наградите „Питагор“ за принос в науката
Голямата награда за цялостен принос в развитието на науката получиха акад. Никола Съботинов и чл.-кор. Константин Хаджииванов Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
И договорите до 120 дни за прибиране на реколтата вече се предоставят онлайн
Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
УО на ОПИК обявява за обществено обсъждане процедура за подбор на проекти „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
11-то издание „Шумът на парите“ - специализирана финансова конференция
10-11 юни 2020г. Още