Брой 98 (2104), 26-05-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАУКА И ИНОВАЦИИ

МОН връчи наградите „Питагор“ за принос в науката


Aкад. Съботинов и чл.-кор. Хаджииванов, снимка БНТ

„Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука и това трябва да се знае. Признанието да си учен е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата „Питагор“ е само част нашето уважение към тях. Честит празник на българската писменост, просвета и култура.“

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемония за връчването на наградите „Питагор“ за принос в развитието на българската науката.

Министър Вълчев връчи голямата награда за цялостен принос на двама души - проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към БАН и акад. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН. Проф. Съботинов - председател на БАН 2008-2012, бе номиниран от БТПП и от Съвета по иновации при БТПП.  "Приемам тази награда с благодарност, като признание за моята дългогодишна научна дейност в областта на лазерните технологии, намерили приложение в световната и българската научна практика", каза акад. Никола Съботинов. 

Научният колектив с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати е в състав проф. д-р Пламен Кенаров от Медицински университет – София, доц. Иван Иванов от Технически инуверситет - София и инж. Мартин Дянков от Нанофер ЕООД. Те са номинирани от проф. д-р Димитър Чаръкчиев от Медицински университет – София.

„Със своя труд и постижения показвате колко важно е да се инвестира в наука и образование и отправяте ясно послание към младите, които ще тръгнат по вашия път“, каза българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Тя връчи наградата „Питагор“ в категория здраве и медицински науки на проф. Цветелина Танкова от катедрата по диабетология към Медицински университет - София.

Наградата за млад учен получиха доц. д-р Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

В категория хуманитарни и социални науки журито награди професор Георги Каприев от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в областта на природните и инженерни науки - доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиологоия към БАН.

В областта на суперкомпютрите и анализите на големи данни бе избран проф. Емануил Атанасов от ИИКТ към БАН.

Д-р Петър Ламбрев от Биологическия изследователски център Сегед бе признат за най-успешен учен, работещ в чужбина, а най-добър ръководител на международни проекти е доц. д-р инж. Кристина Близнакова от МУ - Варна.

Тази година награда „Питагор“ се присъжда и в още една категория – за жена с принос в науката. Това е проф. Клара Докова от Медицинския университет - Варна.

Връчено бе и отличие за компания с най-много инвестиции в научна и развойна дейност.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Европейските търговско-промишлени палати поемат отговорността да съдействат за икономическото възстановяване
65% предприемачите са подготвени да участват в онлайн събития
Проявяват интерес най-вече към двустранни онлайн бизнес срещи Още
Галина Нифору: виното и бизнесът сближават
Деветото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал ще се състои през юли в Белград Още
Проучване на интерес за участие в онлайн срещи с китайски доставчици на машини и електроника
НАУКА И ИНОВАЦИИ
МОН връчи наградите „Питагор“ за принос в науката
Голямата награда за цялостен принос в развитието на науката получиха акад. Никола Съботинов и чл.-кор. Константин Хаджииванов Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
И договорите до 120 дни за прибиране на реколтата вече се предоставят онлайн
Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
УО на ОПИК обявява за обществено обсъждане процедура за подбор на проекти „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
11-то издание „Шумът на парите“ - специализирана финансова конференция
10-11 юни 2020г. Още