Брой 147 (1658), 03-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за бизнес форум в рамките на Инициативата „Три морета“, с участие на президента на Р. България


Българската търговско-промишлена палата има удоволствието да Ви информира за подготовката на бизнес форум от голяма важност за многостранните отношения в рамките на Инициативата „Три морета“, който ще се проведе в Букурещ на 17 – 18 септември тази година при домакинството на Търговско-промишлената палата на Румъния. Събитието съпътства срещата на върха на държавните глави на страните от Инициативата „Трите морета“, в която ще вземе участие президентът на Република България Румен Радев. Потвърдено е присъствието на държавните глави на Полша, Хърватска, Румъния.

В инициативата са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Инициативата „Три морета“ вече проведе две срещи – първа в Дубровник през 2016 г. и втора във Варшава през 2017 г.

Основната цел на Инициативата е засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг. От своя страна, бизнесът придава изключителна важност на тези отношения и сигналът на ниво правителства е положителен за развитието им.

Събитието в Букурещ ще включва паралелен бизнес и икономически форум, в рамките на срещата на върха. Темите във фокус на събитието са: транспорт, енергетика, комуникации.

Форумът е предназначен за: представители на частния и публичния сектор от страните от ЕС, САЩ, страни, извън ЕС от Югоизточна Европа и Източното партньорство, представители на Европейската комисия и eвропейски и международни финансови институции.

В рамките на събитието ще се проведат двустранни срещи на бизнеса /B2B/ и представителите на институциите /B2G/, предварително планирани чрез електронна платформа. Срещите ще бъдат в следните области: транспорт, енергетика, дигитализация, комуникации, нови технологии, млади предприемачи, МСП, бизнес инкубатори и др.

С оглед на важността на региона за международното сътрудничество на ЕС и по-конкретно Трансатлантическите контакти се очаква сериозно участие на американския бизнес на форума. Очаква се да присъстват представители на американските търговски палати от страните, участващи в Инициативата. 

На ниво ЕК в срещата на върха ще участва председателят  Ж. К.  Юнкер, европейски комисари, както и ръководители на ресорните генерални дирекции в Комисията.

Ще бъдат представени проекти от различните страни, обхванати от Инициативата „Три морета“ в горепосочените три области на взаимодействие. Подготвя се откриването на Европейски фонд за инвестиции с цел набиране на средства в размер на 500 млн. евро, с които да се подпомага реализирането на проектите по линия на Инициативата.

В тази връзка, БТПП отправя покана към представителите на български фирми да вземат участие във форума, организиран от Търговско-промишлената палата на Румъния на 17 – 18 септември 2018 в гр. Букурещ, Румъния, съгласно приложената предварителна програма.

Заинтересованите компании могат да заявят своето участие в бизнес форума в Букурещ тук  до 10 август 2018 г. Поради факта, че вече близо 10 търговско-промишлени палати са потвърдили участие в събитието с бизнес делегации, заявленията за участие ще бъдат удовлетворени по реда на тяхното постъпване.

По отношение на логистиката БТПП ще окаже съдействие за настаняване на участниците във форума в Букурещ, резервиране на самолетни билети, трансфери, застраховка както и предлага организиран автобусен транспорт на 17 септември от Силистра до Букурещ и обратно и настаняване в хотелски комплекс в района.

При въпроси можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации тел:  02 8117 489, 02 8117 421, e-mail: interdpt@bcci.bg .

ПРИЛОЖЕНИЕ: Предварителна програма на бизнес форум в рамките на Инициативата „Трите морета“

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки
Споразумението за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония – във фокуса на разговора Още
Покана за бизнес форум в рамките на Инициативата „Три морета“, с участие на президента на Р. България
Букурещ, 17 – 18 септември 2018 г. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проучване по проект RESTART набеляза основни тенденции при нуждите на бизнеса от дигитални умения
Русенската търговско-индустриална камара e партньор по проекта Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Несъответствието в уменията през погледа на компаниите
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Сметната палата: Контролът върху биохрани и продукти у нас не защитава добре интересите на потребителите
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Достъпен е публичният регистър за подаване на онлайн информация по ЗОПОЕЩ
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Среща на СТИВ-Чикаго с представители на Американската асоциация на соята
Въздействието на новите митнически тарифи, наложени от администрацията на президента на САЩ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна научна конференция “Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи”
29-30 ноември 2018 г. в София; заявки с резюме на доклади се приемат до 28 септември Още