Брой 154 (1912), 13-08-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представители на 46 държави подписаха Сингапурска конвенция за медиацията


БТПП информира, че на 7 август 2019 г. в Сингапур бе подписана Сингапурска конвенция за медиацията, която въвежда нови форми за уреждане на международни търговски спорове. Представители на 46 държави, сред които Китай, САЩ, Южна Корея и Индия са подписали документа.

Конвенцията е подписана шест месеца, след като бе съгласувана за първи път на заседание на Комисията на ООН по международно търговско право UNCITRAL. Тя позволява на страните, участващи в международен търговски спор, да уреждат проблеми чрез медиация в свои съдилища. По-рано нямаше такава възможност при трансграничните спорове. Текстът на конвенцията на 6 езика ще намерите тук.

Държавите, които са подписали и ратифицирали договора, ще трябва да гарантират, че на международните споразумения за разрешаване на търговски спорове ще се придава изпълнителна сила от техните съдилища. До подписване на конвенцията, споразуменията, постигнати в медиация между двама или повече търговци в рамките на спор, не подлежаха на изпълнение извън границите на съответната държава.

От съдилищата на държавите, подписали конвенцията, се очаква да разглеждат молби – като за изпълнение на такива споразумения, постигнати в медиация, така и за позволяване на страната да се позове на споразумението, за да докаже, че съответният правен въпрос, вече е бил разрешен.

Конвенцията ще влезе в сила след ратификацията на най-малко една трета от подписалите я държави.

Подписването на Сингапурската конвенция става в момент, когато Китай и САЩ водят ескалираща търговска война, като двете страни си налагат ответни мита.

Въпреки че България не е част от конвенцията, БТПП работи усилено, следвайки моделите на Комисията на ООН по международно търговско право и предлага няколко начина за извънсъдебно разрешаване на спорове – чрез арбитраж, медиация и помирение.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище относно предложение съдебните изпълнители да събират извънсъдебно малки задължения
Създаването на процедурата значително ще облекчи работата на съда, а страните ще си спестят разноски и лихви Още
Представители на 46 държави подписаха Сингапурска конвенция за медиацията
След ратификацията на Конвенцията се очаква медиацията да повиши ролята си в търговските спорове Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Покана от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за участие в „25 часа в креативна Виена“
25 - 26 септември 2019 г. в гр.Виена, Австрия Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Наредба за условията и реда за създаване на информационна база данни на работодателите, които отговарят на изискванията за участие в партньорства за обучение чрез работа
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Средната месечна работна заплата е нараснала с 12% на годишна база
Средната брутна месечна работна заплата за юни e 1253 лева Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Мобилни бюра по труда вече срещат търсенето и предлагането на пазара на труда в по-малките населени места
В срещите могат да се включат търсещи работа и работодатели Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Семинар на тема „Услуги на Световната организация за интелектуална собственост за експортно ориентираните малки и средни предприятия“
11 и 12 септември, Витоша Парк хотел, Студентски град, София Още