Брой 176 (1687), 14-09-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие на Европейски парламент на предприятията

Българската търговско-промишлена палата информира, че предстои петото издание на ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА 2018, което ще се проведе в Брюксел на 10 октомври и се организира от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати /Европалати/. След успешно проведения Европейски парламент на предприятията в София през юни, сега предстои в сърцето на Европа да се съберат над 750 представители на бизнеса от 45 страни, които ще бъдат депутати в Европейския парламент за един ден, ще обсъждат и гласуват по актуални и важни за бизнеса и обществото теми.

В основата на събитието е идеята за пресъздаване  на  една сесия на Европейския парламент, но с участието на предприемачи. В нейните рамки представители на деловите среди от всички европейски страни имат възможност да изразят мнение по ключови бизнес теми. Европейският парламент на предприятията позволява на представителите на бизнеса от страните членки на ЕС да застанат лице в лице с тези, които взимат решения в Европейския Парламент и Европейската Комисия, а депутатите да чуят от източника приоритетите за икономическото развитие на ЕС и да ги дискутират. Видео от последното, 4-то издание на ЕПП 2016 вижте тук.

България има право да участва със 17 представители, съответно на броя на членовете на Европейския парламент от нашата страна. Събитието се провежда в залата на Европейския парламент в Брюксел. Очаква се да участват и компании от страните, не членки на ЕС, както и гости и официални лица.

Участниците в ЕПП 2018 г. ще обсъждат и гласуват по теми, определени след сравнение на политическите приоритети за 2018 г. на Европейската комисия, Европейския парламент, австрийското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Европалати.

Тема 1: Умения – липсата на квалифицирани кадри е второто най-голямо предизвикателство пред участниците в тазгодишното проучване на Европалати за икономическата среда. То има отношение към проблемите в технологичен, демографски и социално-икономически аспект, както и води до промени в търсените умения и способности. Подготовката за такива значителни промени е решаваща за конкурентоспособността на ЕС.

Тема 2: Търговия – ЕС преговаря за сключване на търговски и инвестиционни споразумения от името на страните членки с трети страни /например Меркосур и Австралия/. Защита на интересите на най-големия в света единен пазар позволява на преговарящите от ЕС да заемат силни позиции на масата за преговори с други водещи икономики. Тези факти също имат отношение към конкурентоспособността, с оглед на това, че очакванията са през следващите 10 – 15 години 90% от икономическия растеж в световен мащаб да се генерира извън ЕС, а 30 млн. работни места са вече създадени заради износа на ЕС. За да се увеличи икономическия потенциал на Европа, особено този на повече от 20 млн. МСП са необходими адекватни политики и мерки за международната търговия.

Тема 3: Бъдещето на Европа – Бялата книга на ЕС, представена през 2017 г. от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, включва пет сценария как може да се развие ЕС, включително фокус върху Единния пазар, Европа на няколко скорости и по-задълбочена интеграция. Без съмнение, резултатът от референдума във Великобритания бе катализатор на тези сценарии и решението на страната да напусне ЕС подейства приобщаващо на останалите страни – членки. Европалати подчертава, че ЕС трябва да е полезен за бизнеса, въз основа на солиден единен пазар и стабилна и предвидима икономика, зададени в Декларацията за правата на предприемачите от април 2018 г.

Заинтересованите за участие представители на бизнеса могат да потвърдят като попълнят и изпратят приложената регистрационна форма най-късно до 19 септември /понеделник/ 2018 г. на e-mail: m.markova@bcci.bg

БТПП ще окаже логистично съдействие за пътуване и настаняване в Брюксел. По предварителни разчети участието на един представител на бизнеса възлиза на 1290 евро с вкл. ДДС /самолетен билет, 2 нощувки в хотел 4 звезди, вътрешен транспорт, 1 вечеря, застраховка, организационна такса/. Краен срок за заплащане: 3 септември 2018 г.

При необходимост от допълнителна информация, можете да се свържете с БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, 02 8117 494.

Приложения: Предварителна програма, регистрационна форма, Ползи от участие

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов представлява българските работодатели на регионална среща на МОР в Рига
Обмен на идеи за усъвършенстване на пазара на труда в контекста на реформите в индустриалната сфера Още
Заместник-председателят на БТПП участва в заседание на ЕВРОПАЛАТИ
Покана за участие на Европейски парламент на предприятията
10 октомври 2018 г., Брюксел Още
Българо-македонски бизнес форум в Скопие - 18 октомври 2018 г
Заявяване на участие до 24 септември Още
Бизнес мисия в сектор "Нанотехнологии" в Токио, Япония
Краен срок за кандидатстване: 4 октомври Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
3D принтиране и неговото приложение - презентация в Стара Загора
ЗараЛаб, 4 октомври 2018, 10:00 ч. до 13:00 ч. Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол такси и за издаване на електронни винетки
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
Министерството на образованието и науката набира предложения за номиниране на експерти в оценителния панел на COST
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Качеството на потребителските продукти: евродепутатите се заемат с двойните стандарти
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум „Сътрудничество между Москва и България“
2 октомври 2018 г., в рамките на Дните на културата на гр. Москва в България Още