Брой 231 (1495), 01-12-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делегация на ОАЕ представи подготовката на Експо Дубай 2020


Главният секретар на БТПП Васил Тодоров обсъди с Н. Пр. Султан Ал Шамси – сътрудник на външния министър на ОАЕ, отговорен за международното сътрудничество, предстоящото изложение Експо Дубай 2020. В срещата участваха също  д-р Тарек Оливейра Шайа, директор на борда на Дубай Експо, и Рашед Ал Хемейри, технически директор.

Н. Пр. Султан Ал Шамси отбеляза, че двустранните отношения България – Обединени Арабски Емирства ще продължат развитието си с откриване на дипломатически представителства в двете страни. Той представи накратко икономическия план за развитие на страната до 2030 г.

В рамките на срещата бе представена информация за подготовката на изложението през 2020 г. 163 страни вече са потвърдили участието си. Гостите изразиха надежда и България да се включи в това международно събитие, което за първи път от десетилетия се организира от развиваща се страна. Над 25 млн. посетители, 80% от които чуждестранни представители, се очакват на събитието, което продължава 6 месеца (20 октомври 2020 - 10 април 2021).

Д-р Тарек изказа мнение, че България е важен партньор на ОАЕ и това е провокирало посещението на представителите на Експото и дипломата у нас. Проведени са срещи с министерства и ведомства, които имат отношение към взимането на решение за национално участие – Министерство на икономиката, Министерство на външните работи, ИАНМСП, Българска агенция за инвестиции.

Организаторите на събитието предвиждат гъвкави условия за участие - както със собствен павильон, така и с наети изградени площи. Експото ще предложи редица преференции за присъствието на МСП, иновативни и стартиращи предприятия. Повече за тези възможности тук.

Главният секретар на БТПП изрази подкрепата на БТПП към национално участие на подобни форуми, тъй като интернационализацията на българската икономика е от изключителна важност за МСП. Той подчерта, че организирането на бизнес посещения, форуми и срещи е във фокуса на дейността на Палатата, която цели оказване на съдействие на българските фирми при осъществяване на нови и перспективни бизнес контакти. Бе договорено БТПП да разпространи допълнителна информация за изложението Дубай 2020, която ще бъде предоставена от организаторите.

В момента са обявени търгове за набавяне на продукти и услуги от цял свят за EXPO2020 в Дубай. Въпреки че остават още 3 години до самото изложение, подготовката вече е започнала. Препоръчваме фирмите, които имат интерес да реагират своевременно. Кандидатства се директно в Дубай чрез контакт с организаторите - вижте повече: https://esource.expo2020dubai.ae/esop/uae-e20-host/public/web/login.jst

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Трябва да се разработят интересни проекти, за да се привлекат инвеститори от Саудитска Арабия
В този процес трябва да се впрегне целия ресурс на институциите, включително и на БАН Още
В БТПП представиха възможностите за участие в държавните поръчки към Посолството на САЩ в София
Всяка година Посолството закупува български стоки и услуги за изпълнение на своята дейност Още
Делегация на ОАЕ представи подготовката на Експо Дубай 2020
Организаторите предвиждат гъвкави условия за участие Още
БТПП си партнира със СУ „Св. Климент Охридски“ за събиране на данни за създаване на център за върхови постижения
Изпълняващ ролята на Европейски хъб за образование и иновации в областта на големите данни (big data) Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация на Бургаската търговско-промишлена палата посети гр. Къркларели, Турция
Обсъдени бяха възможностите за нови съвместни проектни дейности, срещи на предприемачи от регионите Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
При работа на 27.12.2017 г. заплащането е като в почивен ден
Размерът, с който трябва да бъде увеличено дневното възнаграждение, зависи от начина на отчитане на работното време Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджетът на ЕС за 2018 г.: подкрепа за младите, растежа и сигурността
Повече пари за устойчив растеж, заетост, сигурност и изменението на климата Още