Брой 231 (1495), 01-12-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов: Трябва да се разработят интересни проекти, за да се привлекат инвеститори от Саудитска Арабия


Среща във Фонда за публични инвестиции

Бързото откриване на българско посолство в Рияд е сред най-важните ангажименти от страна и на България, и на Саудитска Арабия, за да може да се развиват както политическите, така и икономическите връзки между двете страни. Това подчерта днес в предаването „Европа сутрин“ по ТВ ЕВРОПА  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Той бе част от бизнес делегацията, която посети Рияд в рамките на официалната визита на премиера Бойко Борисов и представители на правителството.

Ключов фактор за двустранните отношения е туризмът, защото чрез него мюсюлманската държава ще опознае по-добре нашата. Това ще засили още повече и инвеститорският интерес. Саудитска Арабия вече заяви намерение да строи 5-звездни хотели у нас, отбеляза Симеонов.

„Важно е също така един ден да се открие директен полет. Имат средства, разполагат в Саудитска Арабия със средства, защото нашият брутен продукт е повече от 10 пъти по-малък от този на Саудитска Арабия, а разделено на глава от населението техният е 3 пъти по-висок, което означава, че те имат сериозни възможности за харчат пари в туризма“.

Две са основните срещи на представителите на бизнеса в Рияд, като и на двете са създадени много важни връзки, които ще подпомогнат бъдещи сериозни инвестиции в България. Интересът на арабските фирми се е оказал по-голям от очакваното. „Имаше фирма от енергийния сектор, в който те са добри, в преработката на плодове и зеленчуци, една много сериозна фирма за производство на сокове. Като се има предвид, че плодовете, които те преработват, са съвсем различни от нашите, това е една добра база за сътрудничество между наши и техни фирми, включително и в търговската област. Юридически фирми също бяха на срещата“, каза Симеонов.

Проведена е среща и с представителите на Световния търговски център на Саудитска Арабия, който е предложил  възможности за български фирми да се рекламират на един от най-големите пазари в света. Те са в състояние да организират на всяка българска фирма панаир, изложение, като се почне от един ден до един месец, могат да ги обслужат за маркетинг на тяхните стоки, счетоводно обслужване, дават офиси – изнесени дистанционно, така наречените виртуални офиси. 

Трудно е да се каже какъв точно би могъл да е размерът на саудитските инвестиции в България, като Симеонов и допълни, че е много важно бързо да се изготвят конкретни проекти, които да им бъдат представени. В този процес трябва да се впрегне целия ресурс на институциите, включително и на БАН, за да намерят онези ниши, които имат потенциал да бъдат разработени в бъдеще.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Трябва да се разработят интересни проекти, за да се привлекат инвеститори от Саудитска Арабия
В този процес трябва да се впрегне целия ресурс на институциите, включително и на БАН Още
В БТПП представиха възможностите за участие в държавните поръчки към Посолството на САЩ в София
Всяка година Посолството закупува български стоки и услуги за изпълнение на своята дейност Още
Делегация на ОАЕ представи подготовката на Експо Дубай 2020
Организаторите предвиждат гъвкави условия за участие Още
БТПП си партнира със СУ „Св. Климент Охридски“ за събиране на данни за създаване на център за върхови постижения
Изпълняващ ролята на Европейски хъб за образование и иновации в областта на големите данни (big data) Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация на Бургаската търговско-промишлена палата посети гр. Къркларели, Турция
Обсъдени бяха възможностите за нови съвместни проектни дейности, срещи на предприемачи от регионите Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
При работа на 27.12.2017 г. заплащането е като в почивен ден
Размерът, с който трябва да бъде увеличено дневното възнаграждение, зависи от начина на отчитане на работното време Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджетът на ЕС за 2018 г.: подкрепа за младите, растежа и сигурността
Повече пари за устойчив растеж, заетост, сигурност и изменението на климата Още