Назад

Потребители следят за фалшиви и невалидни баркод номера


GS1 България насърчава активно нетърпимостта на гражданското общество срещу неправомерното използване на баркод номера, започващи с 380 (префикс за Република България).

Проверката може да бъде направена бързо и лесно от всеки с помощта на безплатното мобилно приложение БГ Баркод. Приложението е налично в Android и iOS. Основното предназначение на БГ Баркод е да предоставя качествени и пълни данни за продуктите, в приятен и удобен вид за крайния потребител, с което да помогне в избора му и по-добрата информираност при покупка. За хранителните продукти приложението позволява персонализация чрез настройване на аларма, която да сигнализира, когато даден артикул съдържа опасен за потребителя алерген.

Сканирайки продукт започващ с 380, маркиран с неоторизиран баркод се получава съобщение „невалиден баркод“, потребителят може да направи снимка и да изпрати автоматичен сигнал през приложението БГ Баркод до екипа на GS1 България за разрешаването на конкретния случай.

Всички, които са подали сигнали до 30 ноември 2021 г., ще бъдат включени в томбола за спечелването на десет ваучера от по 100 лв. за пазаруване в eMAG. Важно е при подаването на сигналите, в предвидените за това полета да попълните имейл адрес и/или телефон за връзка.

Няма ограничения за броя на подадените сигнали от един участник! Всеки подаден сигнал увеличава шанса да спечелите награда!

GS1 България и еМаг си партнират за осигуряване на по-добро клиентско преживяване. Продуктите, продавани в платформата на еMAG, задължително се идентифицират с легитимен баркод номер, издаден от GS1 организация.

--------------

Сдружение GS1 България е една от общо 115 национални организации по света, които действат като представители на международната организация GS1. Дейността на GS1 България е насочена към администриране и популяризиране на стандартите в страната. Организацията осигурява на българските фирми достъп до глобалната система за идентификация и маркиране с баркод на продукти, услуги, логистични единици, локации и други. Методиката на GS1 за определяне на идентификационните номера гарантира тяхната уникалност в световен мащаб. Съществен елемент се явява префикса за страната, който за България е 380. Същият не показва, къде е произведен продукта, а къде е регистрирана фирмата, която използва стандартната маркировка. Номерата/баркодовете на фирмите, които са регистрирани в GS1 България започват с 380.