Брой 198 (1210), 14-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в Четвъртия Европейски парламент на предприятията в Брюксел


Четвъртият Европейски парламент на предприятията се състоя вчера, 13 октомври, в Европейския парламент в Брюксел. Българската делегация бе организирана от БТПП.

"Дойде моментът бизнесът да потвърди, че има капацитета и желанието да даде решения на съвременните предизвикателства: глобализация, безработица, нелоялна конкуренция, миграция и климатични промени.” С тези думи председателят на ЕВРОПАЛАТИ Рихард Вебер откри форума.

По време на сесиите бяха дискутирани широк кръг теми – търговия  и търговски споразумения с ключови партньори на трети пазари; фактори за глобална устойчивост, като енергетиката и околната среда; развитие на компетентности и внедряване на иновации.

БТПП бе представена с доклад по темата «Единен пазар», като говорител Емилия Илиева, мениджър продажби във фирма Лакпром. Тя отбеляза, че проучванията на Българската търговско-промишлената палата сред представителите на бизнеса в България показват необходимостта от по-висока ефективност на европейската администрация, включително и по-голяма активност при сключване на споразуменията за търговия с трети пазари (например със страните от МЕРКОСУР, със САЩ и Канада).

Стана ясно, че от институциите в Европейския съюз се очаква повече прагматизъм, повече синхрон с нуждите на бизнеса и поемане на курс към опростяване на европейските правила и намаляване на административната тежест пред бизнеса.

Един от дискутираните въпроси, важен за фирмите, бе доколко разходите за интеграция имат необходимото ниво на възвръщаемост.

Участниците в Европейския парламент на предприятията имаха възможност да се срещнат с представители на европейските институции и да поставят въпроси и изисквания за създаване на по-благоприятна бизнес среда. Те  дадоха и своя вот по важни за бизнеса въпроси – резултатите  ТУК.

Днес се провежда и 120-та пленарна асамблея на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) и редовно заседание на Борда на директорите на асоциацията. БТПП е представена от председателя на Палатата Цветан Симеонов.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в Четвъртия Европейски парламент на предприятията в Брюксел
Над 700 представители на бизнеса поставиха актуални въпроси пред европейските институции Още
БТПП се присъедини към новата инициатива за МСП по „Хоризонт 2020“
В подкрепа на предприемачи с доказана концепция на иновативен продукт, процес или услуга и обещаваща бизнес стратегия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Трансграничен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“
20 октомври – Калафат, 21 октомври - Видин Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Икономиката излезе от кризата, но рисковете за бюджета са реални*
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Бизнес сътрудничество със Санкт Петербург, Руска Федерация
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Възможност за предлагане на стоки и услуги в Мавриций