Брой 198 (1210), 14-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Трансграничен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“


Трансграничен дискусионен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“ организират Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния на 20-и октомври в град Калафат (Румъния) и на 21-и октомври в град Видин (България). За участие е необходима предварителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu.

 Главните участници във форума ще бъдат председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова (АЛДЕ, България) и членът на Комисията по транспорт и туризъм Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния). В двете части на форума ще се включат и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството на Република България Деница Николова, Натали Ферсхелде от отдел за трансгранично сътрудничество в Европейската комисия и националният координатор на Румъния за Стратегията на ЕС за Дунавския регион Силвия Давидою от Министерство на външните работи на Румъния. Модератори ще бъдат журналистите Мария Стефанова и Магдалена Морех.

В дискусия, която ще се проведе в първия ден от форума в пристанище Четате до град Калафат, г-н Маринеску ще засегне темите за въздействието на Дунав мост 2 върху местната икономика три години след откриването му, транспорта на товари по р. Дунав, създаването на индустриални паркове в по-слабо развити райони и бъдещето на кохезионната политика на ЕС.

На следващия ден форумът ще се продължи от 11.00 до 14.00 часа в хотел „Ровно“ в град Видин, където г-жа Михайлова ще представи Резолюция на Европейския парламент относно европейското териториално сътрудничество (ЕТС), по която бе докладчик. Българският представител в Европейския парламент ще наблегне върху главните точки в резолюцията, а именно: европейската добавена стойност на ЕТС, най-добри практики и принос към целите на стратегията „Европа 2020“, принос към териториалното сближаване, подкрепа за научни изследвания и иновации, управление и координация на политиката, опростяване и бъдещи препоръки, повишаване на обществената осведоменост и на видимостта.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в Четвъртия Европейски парламент на предприятията в Брюксел
Над 700 представители на бизнеса поставиха актуални въпроси пред европейските институции Още
БТПП се присъедини към новата инициатива за МСП по „Хоризонт 2020“
В подкрепа на предприемачи с доказана концепция на иновативен продукт, процес или услуга и обещаваща бизнес стратегия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Трансграничен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“
20 октомври – Калафат, 21 октомври - Видин Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Икономиката излезе от кризата, но рисковете за бюджета са реални*
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Бизнес сътрудничество със Санкт Петербург, Руска Федерация
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Възможност за предлагане на стоки и услуги в Мавриций