Брой 243 (1003), 15-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща на Борда на директорите на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество


52-та среща на Борда на директорите на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) се проведе на 7 декември  в Букурещ, Румъния.

7 от държавите – членки  на ЧИС бяха представени на срещата – Армения, Азербайджан, Гърция, Молдова, Румъния, Русия и Турция. Представители на Министерство на външните работи на Румъния взеха участие в срещата и поздравиха присъстващите.

Михаил Христидис, главен секретар на ЧИС, бе специален гост срещата в Букурещ. Той подчерта важната роля на Бизнес съвета за осъществяване на диалога между публичния и частния сектор в региона, както и в поддържането на МСП като гръбнак на икономиката в страните от региона. Маммад Зулфугаров (Азербайджан), главен секретар на Бизнес съвета, акцентира върху спешната нужда от промени в организацията с цел активизиране на дейността и промотиране на бизнес средата в региона.

Михаи Иваску, съветник на председателя на Търговско-промишлената палата на Румъния, представи доклад за дейностите по време на румънското председателство. БТПП се включи в изложенията, организирани по време на председателството, като разпространи информация сред българските фирми и предостави материали на общия щанд на страните от ЧИС.

Липсата на кворум и кандидатури за позицията главен секретар и заместник –главен секретар възпрепятства избиране на нови такива за следващия 3-годишен период. Временно изпълняващ длъжността главен секретар на Бизнес съвета ще бъде проф. Рашид Исмаилов (Русия), досегашен заместник-главен секретар.

Бяха обсъдени редица организационни въпроси, свързани с ежедневната работа на Съвета.

В края на срещата председателството на Бизнес съвета бе предадено на Руския национален комитет за Черноморско икономическо сътрудничество за периода януари – юли 2016. Бе представена и програмата на новото председателство, която  включва участия в международни изложения и двустранни бизнес срещи, организирани в Русия. БТПП ще информира допълнително за възможностите за участие на български фирми в предстоящите събития.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
БТПП подкрепи улесняването на процедурата за издаване на „синя карта“ Още
Среща на Борда на директорите на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Руската федерация поема ротационното председателство на Съвета от 1 януари 2016 г. Още
Обучение на тема „Изисквания към онлайн търговците в България и ЕС“
Законодателство, правила за гаранции и рекламации в ЕС, механизми за решаване на спорове между търговци и потребители... Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Американска компания търси възможност да премести производството си от Мексико в България
Информация от СТИВ – Вашингтон Още
ПОЛИТИКА НА КАЧЕСТВОТО – ЗАЩИТЕНИ НАИМЕНОВАНИЯ
България заема осмо място в ЕС по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования
Представяне на продукти със защитени наименования в Министерството на земеделието и храните Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК прие правила за автоматичен обмен на финансова информация за целите на данъчното облагане
От 1 януари 2016 г. данъчните администрации ще започнат да обменят информация за съответните финансови доходи, включващи лихви, дивиденти и други приходи... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
19-то издание на Международното агроиндустриално и хранително изложение – ФИАГРОП 2016
12 - 20 март 2016 г., Хавана, Куба Още