Брой 221 (981), 16-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Реформите в Украйна и възможностите за бизнес бяха представени в БТПП

Министърът на инфраструктурата на Украйна Андрий Пивоварски се срещна с представители на бизнеса в БТПП. Основната цел на срещата бе представяне на актуална информация за реформите в Украйна, инфраструктурни проекти, инвестиционния климат и възможностите за бизнес.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров откри срещата и подчерта отличното сътрудничество с Посолството на Украйна в София и ТПП на Украйна, с която се планират различни съвместни инициативи.

Н. Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, информира, че реформите в неговата страна са мащабни, обхващат редица икономически области и имат пряко влияние върху бизнеса.

Министър Пивоварски представи Украйна като страна, в която се случват амбициозни икономически промени. През септември 2015 г. те са довели до икономически растеж - за първи път от 5 години. Страната се бори с корупцията, налага прозрачност в държавното управление, насърчава конкуренцията, предвижда поетапна приватизация, информира обществото за разходите, направени от държавни компании, министерства и ведомства.

Министърът на инфраструктурата на Украйна представи някои проекти в областта на изграждането на транспортни коридори, важни за транспортирането на селскостопанската продукция, която е в основата на украинската икономика. През настоящата година, до момента, от Украйна са изнесени общо 37 млн. тона зърно.

Беше представена информация и за предстоящата приватизация на компаниите, които управляват пристанищата в Украйна, както и развитието на вътрешните водни пътища, по които се транспортират 4 млн. тона товари годишно. Необходимите инвестиции в тези проекти възлизат на 10 млрд. щ.д.

В рамките на провелата се дискусия министър Пивоварски обяви, че до месец ще бъде открита пряка самолетна линия Киев – София, която ще функционира три пъти седмично. Той отговори на редица въпроси на представители на български компании, свързани с темите: туризъм, възможност за участие на български фирми в търгове и обществени поръчки, напредъка на страната в областта на иновациите и др.

Презентацията на министър Андрий Пивоварски - ТУК

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Реформите в Украйна и възможностите за бизнес бяха представени в БТПП
Представители на български компании поставиха въпроси, свързани с темите: туризъм, участие в търгове и обществени поръчки Още
Подкрепа за каузата на БТПП да възстанови къщата на Иван Грозев
Национален музей „Васил Левски” в Карлово ще съдейства за събиране на допълнителна историческа информация Още
Покана за спонсорирано участие в Коледния базар в Страсбург, Франция
По повод българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа Още
Изложба на проф. Иван Димов в НДК
Акварелите и рисунките се отличават с лиризъм, мъдрост и характер Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Глобална американска високотехнологична компания търси потенциални български партньори
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради
Възможност за издаване на сертификат на отделни части от сгради... Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Внедряване на нови функционалности в информационната система на Търговския регистър
Заявленията за вписване на първоначална регистрация на търговци ще се разглеждат до края на следващия работен ден от постъпването им Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Връчване на наградите „Изобретател на годината” и "Иновативна фирма" - 2015
Иновативна фирма на 2015 г. стана „АМГ ТЕХНОЛОДЖИ“ ООД, Ботевград Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство