Брой 91 (1355), 16-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на икономическите и инвестиционни предимства на Руанда

Н.Пр. г-н Жан Пиер Карабаранга, извънредният и пълномощен посланик на Република Руанда  за Република България (със седалище в Хага), посети София и направи презентация в БТПП за икономическите и инвестиционни предимства на африканската държава.

Посланикът подчерта икономическия преход на африканската държава през последните 23 години, като наблегна най-вече на нарастващите темпове на БВП (ръст от 13% годишно), спада на безработицата (едва 3,4%), специалните икономически зони, освободени от ДДС, достъп на Руанда до други пазари на континента, както и стратегията за развитие на страната, приоритетно акцентираща върху информационните и комуникационни технологии, туризма, зелената енергетика  и други развиващи се сектори.

Посланик Карабаранга благодари на БТПП за доброто сътрудничество и за проявения интерес от представителите на българския бизнес.

Презентацията приключи с неформален прием, по време на който български фирми и предприемачи имаха възможността лично да говорят с посланика и да зададат своите въпроси.

Освен, че оглавява множество класации на Светoвната банка и на Forbes за започване на бизнес в Африка, в последното десетилетие БВП на Руанда се е увеличил с почти два пъти, като по време на 20-годишния преход на държавата БВП на глава от населението е нараснал от 200 на 700 щатски долара. За бързите темпове на развитие на Руанда спомага и активното й участие в Източноафриканската общност, която обединява пазарите, визовия режим, свободното придвижване и свободната търговия между 120-милионното население на Кения, Бурунди, Южен Судан, Танзания, Уганда и Руанда, както и оторизацията на Съвета на Европейския съюз от миналата година за подписване на Споразумение за икономическо сътрудничество между ЕС и ИАО.  

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП бе домакин на Българо-египетски бизнес форум
Египет е най-желаната бизнес дестинация в Африка, според анкетно проучване на Палатата Още
GS1 стандарти в здравеопазването - всеки пациент трябва да получи баркод
От 15 до 18 май в Лондон се провежда Общо събрание на GS1 Още
България и Азербайджан отбелязват 25 години дипломатически отношения
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе сред официалните гости на конференция, посветена на двустранното сътрудничество Още
Председателят на БТПП ще участва в осмото издание на форума „Шумът на парите“
В панел, посветен на икономиката на България - анализи и прогнози Още
Българските презентации на Световния женски икономически форум в Индия очертаха потенциала за активизиране на двустранните бизнес контакти
Обсъди се възможността България да бъде домакин на следващия форум – 2018 г. Още
Представяне на икономическите и инвестиционни предимства на Руанда
С участието на извънредния и пълномощен посланик на Република Руанда за България Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 3.4% ръст на БВП за първото тримесечие на 2017 г.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (87.6%) Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
ББР договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие
Със средствата ще се финансира общата кредитна дейност на банката, както и проекти на инициативата „Един пояс, един път“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
5-та Среща на върха за инвестиции SelectUSA
18 - 20 юни 2017 г. във Вашингтон Още