Брой 91 (1355), 16-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

GS1 стандарти в здравеопазването - всеки пациент трябва да получи баркод


Пет болници във Великобритания са внедрили маркировката с баркод за повишаване сигурността на пациентите. Това включва идентификация на пациентите, лекарствата и медицинските изделия, служителите, кабинетите,  операционните и  оборудването. Програма в сектора на здравеопазването предвижда стандартите GS1 да бъдат внедрени в още 50 болници в най-скоро време. Назначен е представител на Министерство на здравеопазването, който да координира дейностите и да следи за изпълнение на програмата.

От 15 до 18 май в Лондон се провежда Общо събрание на GS1 общността.  В първия от дните на събранието делегатите посетиха Royal Derby Hospital, където в  отделенията по кардиология, гастроентерология и една от предоперационните имаха възможност да видят, как на практика се прилага стандартната маркировка с баркод. Чрез нея и приложението hTrak  (приложение за сканиране на баркод), което е интегрирано с информационната система на болницата, може да се осъществи по-голям контрол върху отделните процедури и да се проследи, какви прегледи и процедури са направени, както и какви лекарства са дадени на всеки пациент . Това позволява прецизно изчисляване на разходите за проведеното лечение индивидуално за всеки пациент.  Не са за пренебрегване и допълнителни ползи като:

  • възможност за бързо изтегляне на дефектни продукти
  • подобрено следене на наличностите и планиране на нови доставки от лекарства и медицински изделия
  • спестяването на 8 часа седмично на служител за обработката на документи.

 

Royal Derby Hospital обслужва повече от 180 000 пациенти, които годишно реализират около 625 000 посещения. Болницата разполага с 1159 болнични легла, разпределени в 50 отделения. Тя е най-новата болница в Източен Мидланд (официално е открита през април 2010 г.) и следва традициите за иновации и развитие. До момента в нови разработки са инвестирани 334 милиона паунда, по-голяма част от които са клинично изпитани и разработени на мултидисциплинарна база..

 

Програмата на Общото събрание на GS1 продължава с обсъждане на промени в конюнктурата на развитие на организацията, които предвиждат предлагането на глобални, хармонизирани и базирани на стандартите услуги, а не само разработването на глобални стандарти. Окончателното гласуване на промените, бюджета и програмата за 2017/2018 година ще бъдат гласувани в сряда, 17 май.

На Общото събрание в Лондон България е представена от Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на УС на GS1 България, и Цвета Братанова, изп. директор на GS1 България.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП бе домакин на Българо-египетски бизнес форум
Египет е най-желаната бизнес дестинация в Африка, според анкетно проучване на Палатата Още
GS1 стандарти в здравеопазването - всеки пациент трябва да получи баркод
От 15 до 18 май в Лондон се провежда Общо събрание на GS1 Още
България и Азербайджан отбелязват 25 години дипломатически отношения
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе сред официалните гости на конференция, посветена на двустранното сътрудничество Още
Председателят на БТПП ще участва в осмото издание на форума „Шумът на парите“
В панел, посветен на икономиката на България - анализи и прогнози Още
Българските презентации на Световния женски икономически форум в Индия очертаха потенциала за активизиране на двустранните бизнес контакти
Обсъди се възможността България да бъде домакин на следващия форум – 2018 г. Още
Представяне на икономическите и инвестиционни предимства на Руанда
С участието на извънредния и пълномощен посланик на Република Руанда за България Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 3.4% ръст на БВП за първото тримесечие на 2017 г.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (87.6%) Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
ББР договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие
Със средствата ще се финансира общата кредитна дейност на банката, както и проекти на инициативата „Един пояс, един път“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
5-та Среща на върха за инвестиции SelectUSA
18 - 20 юни 2017 г. във Вашингтон Още