Брой 12 (522), 17-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнесът и правителството обсъдиха мерки за икономически растеж


Американската търговска камара организира среща на правителството и бизнеса. На нея, освен премиерът Пламен Орешарски и министри, присъстваха представители на деловите среди. Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред поканените гости на събитието.

В експозето си премиерът Пламен Орешарски акцентира върху политиките на правителството и мерките за икономически растеж и по-добър бизнес климат за привличане на чужди инвестиции. Той също така се спря на теми като усвояването на средства от европейските фондове през следващия програмен период, както и оперативните програми за малки и средни предприятия, иновационни политики и повишаване на административния капацитет. 

Пламен Орешарски посочи, че Правителството си поставя за цел да подобри административните услуги и да направи стъпки към електронизирането им. Така ще се подобрят не само условията за бизнес, а и ще се създадат предпоставки за намаляване на корупционния натиск. В тази връзка БТПП нееднократно е отбелязвала по време на дискусии за бюджета, че не се планират адекватни действия за облекчаване на фирмите чрез въвеждане на електронно правителство. 

Министър-председателят посочи, че правителството държи на приемственост, характерна за последните 15 години по отношение на съхранение на монетарния режим и стабилността на банковата система. Премиерът увери, че ще продължи и реализирането на целесъобразните инфраструктурни проекти. Усилията на правителството ще бъдат насочени към ограничаване на регулаторните режими и създаване на по-благоприятен бизнес среда, заздравяване на фискалните позиции на страната, засилване и на регулациите във финансовия сектор в съответствие с усилията на Европейската комисия за по-надеждно управление на цялата финансова система. 

„Засилваме подкрепата за малките и средни предприятия и за подпомагане на стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа до финансиране. Една от нашите водещи цели е насърчаване на инвестиционната активност както на местните, така и на външните инвеститори. Специално внимание отделяме на иновативния и експорноориентиран бизнес.”, отбеляза премиерът. Приоритет на правителството е и образованието с повишено внимание на средното професионално обучение, за което БТПП е настоявала неведнъж - обучението по предприемачество да започне още в основния курс на образование като се надгражда със знания и умения за стартиране и ръководене на собствен бизнес.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Освен приоритетите за 2014, АОБР формулира отворено писмо до Президента на РБ
Бизнесът и правителството обсъдиха мерки за икономически растеж
Срещата бе организирана от Американската търговска камара в България Още
Становище на БТПП по законопроекти за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение
Палатата оценява като положителни измененията в насока подобряване на връзката бизнес-образование Още
Среща между председателя на БТПП и представител на Движение „ДНЕС“
Изразено бе общото виждане за създаване на трайни приоритети за България, в условията на единство и приемственост Още
Нови членове на Палатата
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
„Мисия за растеж” във Валония, Белгия
18-19 февруари 2014 г. Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Три споразумения с ЕБВР по водещи проекти за страната
Строителството на 7-ми Блок на АЕЦ „Козлодуй” ще започне през 2016 година Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Стратегия за развитие на държавната администрация (2014 - 2020 г.)
Обществените консултации продължават до 29 януари 2014г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: От началото на 2014 г. декларации 1 и 6 се подават едновременно и само ако задълженията в тях са равни
Това са най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Правила на ЕС за справяне с дискриминацията, въведени във всички 28 страни от Съюза
В днешния доклад на ЕК се подчертава, че все още предстои националните власти да гарантират на практика ефективна защита на жертвите на дискриминация Още