Брой 225 (735), 21-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Индонезийска делегация ще посети страната ни през май следващата година


Съществува голям и все още неизползван потенциал за развитието на двустранните икономически отношения България – Индонезия. Това заяви Ари Сатрия, директор пазарно развитие и информация за експорта в Министерството на търговията на Индонезия, на среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В срещата участваха също Праново Правирокусумо, министър-съветник към Посолството на Индонезия в София, и Елица Ненчева, изп. директор на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Г-н Сатрия сподели своите отлични впечатления от деловото си посещение в страната ни. Той съобщи, че през  май 2015 г. се очаква индонезийска търговска делегация да посети България.

Председателят на Палатата заяви пълна подкрепа за реализиране на предстоящата индонезийска делова мисия и за провеждане на двустранен бизнес форум. Той отбеляза, че Индонезия е перспективен търговски партньор на България сред страните от Югоизточна Азия и се присъедини към мнението за неизползвани възможности в двустранната търговия.

Български фирми могат да заявят предварително интерес за участие в предстоящия форум на имейл: irelations@bcci.bg  или тел. 02/8117421.   

----------
По информация на Министерството на икономиката и енергетиката, за периода януари-юни  2014 г. общият стокообмен на България с Индонезия е на стойност 30.9 млн. щ.д. (увеличение с 2.6% спрямо същия период на 2013 г.), в т.ч. 12.3 млн. щ.д. износ (1.6% спад) и 18.6 млн. щ.д. внос (5.7% увеличение). За този период основните експортни стоки за Индонезия са: препарати от видовете, използвани за храна на животни, сурови или необработени тютюни, интегрални схеми и електронни микрокомплекти, семена от анасон, звезден анасон, копър, кориандьр, кимион, ким, ламарини, листове и ленти от мед, медицински, хирургически, зъболекарски или ветеринарни инструменти и апарати, ензими, ензимни препарати, апарати за механотерапия, апарати за масаж и др.

Основните стоки по вноса за същия период са: палмово масло, кафе, полиацетали, синтетични прежди, аминосъединения с кислородни функционални групи, интегрални схеми, хартии и картони, пневматични гуми от каучук и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
Индонезийска делегация ще посети страната ни през май следващата година
Това съобщи представител на индонезийското Министерство на търговията на среща в Палатата Още
Покана за семинар на тема „Законодателна европейска и национална рамка за пускане на пазара на Европейския съюз на продукти”
Сертификация на продукти и системи за управление Още
Удължава се срокът за участие в Конкурса за най-добър иновативен проект и за най-успешно иновативно предприятие
Заявки се приемат до 31 януари 2015 г. Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения
Предвижда разпоредби, чрез които да бъде коригирано неправилно транспониране на разпоредбите, свързани с налагането на финансови санкции на доставчиците на електронни съобщителни мрежи и услуги Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Министерството на икономиката поиска от ЕК 83 млн. лв. за изграждане на „София тех парк“
При положителен отговор на комисията ще бъде осигурено европейско финансиране, което ще даде възможност за реалното започване на строителните работи Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Покана за участие на български фирми в Международния фестивал „Retail Franchising Week 2015” в Астана, Казахстан
СТИВ-Астана е в готовност за оказване на необходимото съдействие Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Доклад на Евроджъст: Организирани групи стоят зад престъпленията срещу околната среда
Печалбите от тази престъпна дейността са огромни, приблизително 30-70 млрд. щ. дол. годишно според ОИСР Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Първа международна конференция за банкова стабилност
3 декември в Националния археологически музей в София Още