Брой 183 (2189), 24-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Започна второто издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациитеНа 22 септември 2020 г. беше открито второто издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. Инициативата на Европейската комисия цели да събере изследователи, предприемачи, граждани и политици, за да обсъдят бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа. Тазгодишното събитие се провежда изцяло виртуално и продължава до 24 септември.

Тридневният форум покрива десет тематични области (т. нар. хъбове), сред които са Европейския зелен пакт,  програма „Хоризонт Европа“, цифровизацията, Европейския съвет за иновации и Европейския съвет за научни изследвания. Едновременно с основната конференция се провежда и онлайн изложбата „Науката е чудесна“, която предоставя възможност на всички участници напълно безплатно да станат свидетели на научни демонстрации и експерименти на живо.

В откриването на основната конференция участва Мария Габриел, Комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В своята реч, г-жа Габриел подчерта значимостта на научните изследвания и иновациите за бъдещето развитие на Европа, особено при преодоляването на кризи като настоящата, породена от пандемията. Тя отбеляза, че науката и образованието са двете лица на една и съща монета, които ще имат ключова роля за създаването на по-устойчива, цифрова и конкурентоспособна Европа.

Откриването на събитието беше съпроводено от церемония по предаване на окончателните доклади за петте мисии, които са в основата на следващата рамкова програма за научни изследвания и иновации на ЕС - „Хоризонт Европа“ (2021-2027). Докладите са плод на едногодишен труд и покриват следните теми - борбата с раковите заболявания и климатичните промени, създаването на интелигентни градове, намаляване на замърсяването във водните басейни и почвите.

В рамките на Европейските дни на научните изследвания и иновациите се проведе и информационен ден и среща за търсене на партньори по наскоро обявената покана за научноизследователски проекти за иновации в отговор на климатичната криза. Поканата е на стойност 1 млрд. евро и се финансира в рамките на програма „Хоризонт 2020“ по линия на Европейския зелен пакт. Целта е от една страна да се ускори възстановяването на Европа от кризата с коронавируса, а от друга страна екологичните предизвикателства да бъдат превърнати във възможност за иновации.  Проектите, които ще получат финансиране, се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области, които съответстват на основните направления на Европейския зелен пакт.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 януари 2021 г., като избраните проекти се очаква да започнат през есента на 2021 г. Повече информация за поканата и процеса по кандидатстване можете да намерите в Портала за обществени поръчки и финансиране - https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/h2020

БТПП остава на разположение за предоставяне на допълнителни пояснения относно процеса на кандидатстване по обявената покана.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП принципно подкрепя идеята за създаване на Закон за индустриалните паркове
С оглед стимулирането на инвестиционния процес в България и създаването на по-благоприятна бизнес среда Още
Започна второто издание на Европейските дни на научните изследвания и иновациите
Съпътствано от информационен ден по обявената покана за научноизследователски проекти за иновации Още
Успешно премина вторият етап от състезанието за иновативно предприемачество
Представени бяха 5 иновативни идеи на български предприемачи Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международна изложба за занаятчийство AF – L’Artigiano in Fiera
5-13 декември 2020 г., Милано, Италия Още
Виенската бизнес агенция организира конференция за бизнес иновации "OpenVienna – Go and Grow International "
30 септември 2020 г. от 9:00 до 17:00 ч. Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ФНИ ще представи успешни научни проекти по време на Софийския фестивал на науката 2020
26 и 27 септември 2020 г., София Тех Парк, сграда „Джон Атанасов". Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представя предложения в областта на изчисленията със суперкомпютри и свързаността
За укрепване на цифровия суверенитет на Европа Още
Въглеродна неутралност: как може да бъде достигната до 2050 г.?
Европейският съюз е поел ангажимент да постигне въглеродна неутралност до втората половина на 21-ви век. Още