Брой 59 (2065), 25-03-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Ученето между поколенията - във фокуса на проект, изпълняван от БТПП


Проект CVETNET, финансиран по програма Еразъм+, е насочен към повишаване на квалификацията на служителите на МСП с цел по-бързо и ефективно адаптиране към цифровата и дигитална трансформация. Първият етап от изпълнението на проекта е свързан със събиране на добри практики в областта на професионалното образование и обучение (ПОО), отчитащи различията между поколенията по отношение на техния начин на работа и общуване, ценностна система и цифрови умения. Австрийската стопанска камара, партньор по проекта, предостави информация за успешно прилагани модели в тази насока като:

Менторство с обърнати роли (reverse mentoring)
При този тип менторство ролите на класическото наставничество са обърнати: млади служители са ментори на по-опитни такива по теми, в които младите могат да се справят по-добре. Целта на този модел на наставничество е да се увеличи цялостната дигитална култура в компанията, да се адаптират старите методи за комуникация и работа към изискванията на дигиталната ера и да се запознаят по-възрастните колеги и мениджъри със съвременните технологии.

Модел за дигитална компетентност
Австрийската камара е разработила рамка за дигитални компетентности на служителите, включваща шест елемента: дигитална продукция, комуникация и съдействие, ИТ сигурност, цифрова осведоменост, информационна грамотност, специфични компетенции.

Дигитални инструменти за обучители (multiplier training)
Подобряване на дигиталните умения чрез обучение за използване на онлайн инструменти като: он лайн проучвания (PollEverywhere, Surveymonkey), doodle (координация и организиране на срещи), Stormboard (интерактивен инструмент за работа в група), Plickers (получаване на обратна връзка), Wordcloud (графично представяне на резултати), Bubble.us (mind mapping), Kahoot (онлайн пъзели за смарт телефони)

Демографска проверка (demography check)
Безплатната онлайн проверка, която осигурява бърз преглед на възрастовата структура на компанията само в няколко стъпки. С помощта на демографската проверка предприемачът може да определи текущата структура на персонала на своята компания, както и да анализира възрастовата й структура. За компаниите е изключително важно да са наясно с демографските предизвикателства, пред които са изправени с оглед правилно планиране при избор и наемане на персонал.  

За повече информация и подробно описание на добрите практики ТУК

*Проект CVETNET стартира в края на миналата година и  се изпълнява от БТПП в консорциум от 7 организации от 4 страни - Австрия, България, Чехия и Испания. Палатата е водеща организация по работен пакет 5, свързан с  разработка на план за мониторинг и оценка на постигнатите резултати.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Ученето между поколенията - във фокуса на проект, изпълняван от БТПП
Успешно прилагани модели, отчитащи различията между поколенията Още
Предложения от китайски фирми за медицински изделия, консумативи, медикаменти във връзка с COVID19
По линия на партньорство на БТПП с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Още
БГ Баркод: деликатесно от Пирин
„Анира Трейдинг“ ЕООД с най-много въведени продукти за седмицата 9-13 март в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Становище от Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникации и индустрия
Изпратено до министъра на транспорта Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Уебинар за кандидати за финансиране по линия на PIC Pathfinder и Accelerator 2020 - 26 март 2020 г.
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Отправената от Европейската комисия покана за представяне на оферти за доставката на лични предпазни средства в Европейския съюз е успешна
Съвместно изявление на МТК и СЗО относно оптимизиране ресурсите за борба с COVID-19
Координирани усилия на частния и правителствения сектор за намаляване на негативните последици от пандемията Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правен преглед на основните законови изменения, настъпващи с приемането на Закон за мерките и действията по време на извънредно положение
Автор: Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС започва преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония
Решението трябва да бъде одобрено и от държавните и правителствени ръководители на 26 март Още
ЕП се застъпва за демокрацията в Унгария по време на кризата с COVID-19