Брой 97 (857), 25-05-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Над 600 вина от 60 изби ще бъдат представени по време на Балканския международен винен фестивал в София


Рекорден брой посетители се очакват на тазгодишния винен фестивал, който ще се проведе на 30 и 31 май в градината на Гранд хотел София. За четвърта поредна година БТПП  подкрепя събитието.

Любителите на дионисиевата напитка ще имат възможността да дегустират над 600 вина, произведени от 60 изби на Балканите. Акцент в тазгодишното издание е Турският винен регион Тракия (Европейската част на Турция), който ще бъде представен с 10 изби. Силно участие ще има и от организацията Wines of Athens , която ще представи 5 изби от региона около гръцката столица Атина. Няколко български изби, също избраха Балканския винен фестивал за техен дебют.

Над 150 изби наред с вината на изложителите ще участват в четвъртото издание на Балканския международен винен конкурс 2015 (28 и 29 май), като право на участие имат изби от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони. Тази година отново вината ще бъдат оценявани от 13 световноизвестни имена във винения бранш.

Балканският международен винен конкурс е един от малкото конкурси в Европа, които следват стандартите, методите на дегустация и точкуване на австралийски модел на оценяване – една прецизна и модерна система за оценка. Церемонията по награждаване и Галавечерята ще се състои на 30 май и тогава ще стане известен носителят на Гранд трофея на престижния балкански международен винен конкурс. Освен Гранд трофей, ще бъдат връчени следните награди: Трофей за най-добро бяло, Трофей за червено вино, Трофей за розе, Трофей за пенливо вино, както и Трофей за десертно вино. За втора поредна година специална комисия ще оцени и дизайна на бутилките и ще бъде връчен Трофей за най-добър винен етикет.

Поради големия интерес на вносители, търговци и консуматори към съкровищницата от местни винени сортове, с които държавите от региона могат да се похвалят, организаторите решиха да обявят и Трофей за най-добро вино от местен балкански сорт.

Ще бъдат връчени и златни, сребърни и бронзови медали на вината, които успеят да завоюват необходимите точки.

Съпътстващата програма на фестивала и тази година е изключително богата и интересна, като майсторски класове ще изнесат представители от международното жури, като се акцентира на розетата, толкова на мода и в България, чрез сравнителна дегустация на френски и балкански розета, на Турция, като регион, който успешно съчетава бизнеса и винения туризъм.

По време на фестивала ще бъдат проведени лекции, свързани с етикетиране на вина, винен туризъм, като огромен интерес ще предизвика дегустацията на грузински вина от Кавказ, правени по древна технология "квеври".

Фестивалът ще бъде посетен от представители на всички посолства в България, винени търговци, вносители от други държави и журналисти, експерти, сомелиери, любители на виното, винения туризъм и вкусната храна. Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за кулинарни туристически атракции, което ще допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

НОВИНИ ОТ БТПП
Над 600 вина от 60 изби ще бъдат представени по време на Балканския международен винен фестивал в София
Ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали Още
Покана за участие в бизнес форум София – Тайпе
Двустранни срещи с потенциални партньори от секторите машиностроене, електроника и информационни технологии, козметика Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Стартира нов прием по набиране на заявки от работодатели по схема „Младежка заетост”
Процедурата по одобряване на заявките се извършва текущо, за да се избегне забавяне при подбора и оценката на работодателите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
ЕК инициира публична консултация за оценка на ефективността на разпоредбите на Директива 2007/66/ЕО
Относно обжалването в областта на обществените поръчки Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Пазарът на труда остава фрагментиран
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия за посещение на специализирано международно изложение за кожи и кожени изделия в Милано, Италия
Краен срок за кандидатстване: 8 юни 2015 г. Още
Конференция „БЛИЗКИЯТ ИЗТОК - нови възможности за българския бизнес"
3 юни 2015 г. от 10 до 14 часа в София, хотел Хилтън, зала Мусала Още