Брой 210 (467), 29-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Виетнамско-български бизнес форум се проведе днес в Ханой


Организираната от БТПП бизнес делегация, придружаваща президента Росен Плевнелиев по врече на държавното посещение във Виетнам, участва днес във Виетнамско-български бизнес форум и двустранни срещи в гр. Ханой.

Събитието бе открито от зам.-председателя на Виетнамската търговско-промишлена палата Хоанг Ван Дънг. Той сподели, че България е важен партньор за Виетнам и врата към европейския пазар. Сред възможните сектори за развитие Хоанг Ван Дънг определи фармацията, ИТ сектора, туризма и енергийния пазар.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се спря на отличните  взаимоотношения между двете палати, като уточни, че първото споразумение между тях е сключено на 18.12.1982 г. Той подчерта, че БТПП обслужва еднакво добре интересите както на българските, така и на чуждестранните фирми в страната. В търговския регистър на Палатата са вписани 12 компании с виетнамски капитал. Изтъкнато беше, че има потенциал този брой да бъде значително по-голям, като се има предвид населението на Виетнам – над 86 млн., и различията в специализацията на двете икономики.

Ръководителят на СТИВ Ханой Александър Александров представи икономическия и инвестиционен климат в България. Бившият търговски съветник на Виетнам в София Ле Ба Луан информира за бизнес и инвестиционните възможности на Виетнам.

Във фокуса на форума бяха двустранните срещи между българската бизнес делегация и представители на над 40 виетнамски компании. За някои от делегатите имаше 5 и повече организирани срещи с потенциални виетнамски партньори. Целта бе намиране на поле за развитие на съвместен бизнес и проекти, разширяване на стоковата листа във взаимната търговия, особено по отношение на стоки с висока добавена стойност. Реални възможности за разнообразяване на двустранната търговия се очертават в химическата, фармацевтичната  и леката промишленост, както и в селското стопанство.

Днес следобед бизнес делегацията ще посети Министерството на отбраната и Министерството на инвестициите и планирането, което е еквивалент на Българската агенция за инвестиции, с цел запознаване с местните особености и изисквания за инвестиране във Виетнам.

НОВИНИ ОТ БТПП
Виетнамско-български бизнес форум се проведе днес в Ханой
Целта е намиране на поле за развитие на съвместен бизнес и проекти, разширяване на стоковата листа във взаимната търговия... Още
Покана за участие в презентация “Защита на интересите на българските фирми пред европейските институции”
Темата ще бъде представена от водещата европейска адвокатска кантора Field Fisher Waterhouse LLP Още
Съветът по иновации и енергийна ефективност - на Европейския ден на предприемача
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив участва в среща с посланика на Кралство Мароко
Поводът бе развитието на българо-мароканските бизнес отношения във връзка с новооткритото Почетно консулство на Мароко в Пловдив Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
БЪЛГАРСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ ' 2013
14 - 15 ноември 2013, Шератон София Хотел Балкан Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Камарата на строителите в България обяви Годишна класация за 2012
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Издаване на свидетелства за митническа годност на пътните превозни средства
Когато основните характеристики на едно ППС бъдат променени, то престава да бъде покрито от издаденото му свидетелство и подлежи на ново одобрение Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предприема още една решителна стъпка, за да стимулира изчисленията в облак
Целта е да бъдат набелязани най-добрите практики, за да се преодолеят опасенията на потребителите и малките предприятия.... Още