Брой 123 (883), 30-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Български работодателски организации представят Национален доклад за КСО на среща в Истанбул


Днес в Истанбул се провежда кръгла маса по проект „Корпоративна социална отговорност за всеки“. Домакин на събитието е Турската конфедерацията на работодателските организации – TISK. Бюлент Пирлер, ген. секретар на организацията приветства участниците.

В рамките на събитието се представят резултатите от проучвания сред фирмите от страните партньори по проекта - Азербайджан, България, Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия, Черна гора и Турция, по отношение на прилагането на дейности по корпоративна социална отговорност и тяхното отчитане пред обществото, както и предоставяне на нефинансова информация. Габриела Димитрова, член на надзорния комитет по проект „КСО за всеки” и директор „Международно сътрудничество" в БТПП, представи резултатите от проучването за България. То е извършено от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал през месец април т. г.

Повечето компании в България възприемат КСО като почтено бизнес поведение, отговорност към служителите и поведение против корупцията. Две трети от участниците в проучването /128 представители на български компании и организации/ имат дейности, свързани с корпоративната социална отговорност, но само 6% от тях имат етичен кодекс. Повече от половината участници в проучването не са оторизирали специален отдел за координиране на КСО в компанията /64,5%/. За 10,5% от анкетираните тази дейност се изпълнява от отдел човешки ресурси, а останалите са възложили тази задача на отдели като административен, комуникации и маркетинг. Само 1% от анкетираните компании имат отделно подразделение , което се занимава със „социални политики“.

Повече от половината участници в проучването споделят, че не предоставят на обществото и заинтересованите страни информация относно своите дейности, свързани с КСО или нефинансова информация. В повечето случаи те информират за такива дейности в комюникето си към Глобалния договор на ООН. Друг често използван метод за предоставяне на КСО информация е Глобалната инициатива за социална отговорност.

62% от анкетираните очакват КСО да повиши значението си за техните компании с времето. 34% смятат, че няма да има промяна, а 3% нямат интерес към КСО. Компаниите споделят, че имат нужда от допълнителна информация и споделяне на добри практики по отношение на КСО. Те изявяват и желание за бъдат обучени по отношение на социални, екологични и етични стандарти /42%/.

Българските работодателски организации ще съдействат за успешното изпълнение на проект „КСО за всеки” и ще предоставят обучение по темата както на експерти от своите организации, така и директно на предприемачи и фирми.

Националният доклад за КСО ще бъде публикуван и разпространен на страницата на проекта и на страниците на работодателските организации в България.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Български работодателски организации представят Национален доклад за КСО на среща в Истанбул
В рамките на проект „Корпоративна социална отговорност за всеки“ Още
Покана за участие в бизнес мисия в Палермо, 12-15 юли 2015 г.
Разходите на ограничен брой фирми (потенциални купувачи) ще бъдат напълно покрити Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
НАЗ се противопоставя на публикуваната днес в Държавен вестник промяна в Наредба № Н-18
За въвеждането на изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за горива в стопанствата на земеделските производители Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия с провеждане на двустранни срещи и посещение на Международна специализирана изложба за биопродукти в Малмьо, Швеция
За фирми от секторите: производство на храни, напитки и козметика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Обявена е процедура на подбор на проекти „Ново работно място 2015”
Краен срок за представяне на предложенията 14 септември 2015 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Бизнес климат във Филипините
Страната отбеляза икономически ръст 7,0% през 2013 г. и 6,1% през 2014 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия разпредели финансиране от 13,1 млрд. евро за 276 транспортни проекта в Европа
В програмата са одобрени и три български проекта Още
България участва със 100 милиона евро в Инвестиционния план за Европа
Страната ни е 8-та държава членка, която обявява финансово участие още преди фондът да започне да функционира Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство