Брой 84 (1842), 03-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Семинар на тема "Южна Африка - икономика и инвестиции", 15 май 2019


Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Посолството на Република Южна Африка, организира информационен семинар на тема: "Южна Африка - икономика и инвестиции", който ще се проведе на 15 май 2019 г. oт 14.30ч. в сградата на БТПП.

Събитието ще представи актуална информация за икономическото развитие на Република Южна Африка, приоритетни области за привличане на инвестиции, потенциалните сектори на взаимно търговско и инвестиционно сътрудничество с България, състояние на двустранния стокообмен, добри практики и др.

По информация от Министерството на икономиката на България през последните години стокообменът в търговията между Р България и РЮА се характеризира с непостоянни тенденции. Търговското салдо е предимно отрицателно за България. Износът от България се състои от: слънчогледово и шафраново олио, семена от слънчоглед, крафтхартии и крафткартони, пластмасови едножични влакна, автоматични машини за обработка на информацията и др. Вносът от РЮА се състои от: автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, каменни въглища, вълни, щрайхгарни или камгарни, изделия от естествена или възстановена кожа, рафинирана мед и др.

С оглед на характеристиките на стокообмена най-перспективните български стоки за реализация на южно-африканския пазар са в следните области: лека промишленост; хранително-вкусова промишленост; машиностроене; химическа промишленост; дървообработваща промишленост.

Заинтересованите компании могат да заявят участие в семинара като се регистрират на:  https://www.bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=721&lang=bg най-късно до 14.05.2019. Участието е безплатно. Работен език: английски.

За допълнителна информация: БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.

Приложение: предварителна програма

НОВИНИ ОТ БТПП
Създаване на търговски дом на Якутия в България
Якутия е богата на минерални ресурси, естествени камъни и диаманти Още
Семинар на тема "Южна Африка - икономика и инвестиции", 15 май 2019
Приоритетни области за привличане на инвестиции, потенциалните сектори за взаимно сътрудничество Още
Покана за кръгла маса „Предизвикателства пред държавната администрация за развитието на иновациите и технологиите у нас при програмирането на Програмен период на ЕС 2021-2028 г.“
15 май от 9,30 ч. в БТПП Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Изявление на европейската бизнес общност по повод изборите за Европейски парламент 2019 г.
Прессъобщение на ЕВРОПАЛАТИ Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП до 29 юни
До момента пред данъчните са обявени близо 11 000 е-магазина Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Правителството отпусна 2 800 000 лв. за финансиране на националните научни програми „Петър Берон и НИЕ“ и „ВИХРЕН“
Възможности за финансиране на МСП и Технологични центрове в областта на чистото производство чрез грантове в размер до 50 000 евро
Фокусът е върху модернизирането на производствените процеси Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network