Брой 217 (1481), 13-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с френска бизнес дeлeгaция


Председателят на БТПП се срещна с френска бизнес дeлeгaция, организирана от  Френската работодателска организация МЕDЕF, Френската асоциация на частните предприятия и Индустриално сдружение, ĸoятo бe на посещение в България. Целта на посещението е провеждане на срещи с основните институции и организации, натоварени с Българското председателство на ЕС и обсъждане на приоритетите му.

Специално бе отбелязано и дългогодишното сътрудничество с МЕDЕF - както на двустранно, така и на многостранно ниво – по линия на Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

 

Цветан Симеонов представи дейността на Палатата - изцяло дигитализирания и обновен търговски регистър, Арбитражния съд при БТПП, който има голямо предимство: конфиденциалността, споровете се решават бързо и много по - евтино за бизнеса, с доста по – ниска такса и при това намаляваща в зависимост от размера на иска.

Πpeдcтaвитeлитe нa фpeнcĸaтa делегация се запознаха с постиженията на българската икономика, инвecтициoнния ĸлимaт и ycлoвиятa зa peaлизиpaнe нa cъвмecтни пpoeĸти.

Бяха обсъдени и теми като: подаване на сигнали при данъчни нарушения, работата на БТПП в подкрепа на бизнеса, предложенията на Палатата към правителството, с цел улесняване на административните тежести.

------------
Франция е сред водещите външнотърговски партньори на България. Важно е да се отбележи, че за период от 10 години, стокообменът с Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години, което свидетелства за увеличена търговия с Франция.

През първото полугодие на 2017 г. стокообменът между България и Франция се е увеличил с 1.9% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 954.9 млн. евро. През 2016 г. стокообменът между България и Франция се е увеличил с 4.3% в сравнение с 2015 г. и е в размер на 1.89 млрд. евро. Износът към Франция се е увеличил с 8.9% и е в размер на 1.1 млрд. евро. Вносът е намалял с 1.1% и е в размер на 823.8 млн. евро.

За периода 1996-2016 г. френските инвестиции в България са в размер на 1.5 млрд. евро по данни на БНБ, с което страната се нарежда на 12-то място по размер на преките инвестиции в България.

През първото полугодие на 2017 г. са извършени инвестиции в размер на 28.5 млн. евро.

Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството, банковия сектор (7.5%) и др.

Водещи френски инвеститори в нашата страна са: Société Générale, BNP Paribas, Dewavrin, Ciment Français, M.Bricolage, Mecamidi, Danon, Air Liquide, Groupe Schneider, Groupama, Veolia, Malteries "Soufflet", Décathlon, Solarezo.

Потенциал за инвестиции в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в областта на машиностроенето, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, информатика, туризъм и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Семинар по безопасни и здравословни условия на труд се проведе в гр. Априлци
Обучение за председатели и представители на регионални търговско-промишлени палати Още
Цветан Симеонов: Очакваното споразумение за свободна търговия между ЕС и Тунис ще даде нов тласък на взаимното сътрудничество
Вицепрезидентите на Конфедерацията на работодателите на Тунис посетиха Палатата Още
Среща с френска бизнес дeлeгaция
Организирана от Френската работодателска организация МЕDЕF Още
Наближава „София Десерт Фест”
Фестивал на сладките и тестени изкушения Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Русенската ТИК започва работа по изготвяне на обучение за служители и мениджъри за Индустрия 4.0
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък (2018 г.)
Икономисти предлагат премахването на неефективни данъци Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент иска по-дълбоки връзки на ЕС с Украйна, Грузия и Молдова
Cреща на върха с източните партньори на 24 ноември Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
16 ноември - "Хоризонтите пред облака: ИТ услуги, клаудсорсинг и интернет на нещата"
Седмa национална конференция за облачни технологии Още
Международна конференция „EDIT4tomorrow“
23 ноември 2017 г., Национална галерия „Квадрат 500“, гр. София Още