Брой 14 (2270), 21-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможности за участие на български компании в Международния китайски панаир за вносни стоки



Международният китайски панаир за вносни стоки, който ще се проведе в периода 5 – 10 ноември 2021 г. в Шанхай, Китай, бе представен по време на виртуално събитие. Инициативата бе на Посолството на Китай в София и Българската търговско-промишлена палата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в откриването на събитието. Той сподели, че българската икономика и бизнес отбелязват леко възстановяване и точно сега е време за търсене на нови партньори и начини за бързо адаптиране спрямо новите обстоятелства. Китай е сериозен партньор за България, чийто пазар предлага редица ниши за по-добро присъствие на българските стоки в Азия.

Търговският съветник към Посолството на Китайската народна република в София Уанг Ксуекун приветства участниците в събитието – представители на български компании от различни браншове. Той информира, че страната му се бори с пандемията и нейните последствия. Китай има големи очаквания по отношение на Инвестиционното споразумение между ЕС и Китай, за което вече има политическо одобрение. То ще доведе до допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС.

През първите единадесет месеца на 2020 г. търговията между Китай и ЕС бележи 3,5% растеж, сподели търговският съветник. Китай е най-големият търговски партньор на ЕС. По отношение на външната търговия с България азиатската страна се нарежда на 6-то място, а търговията през миналата година между двете държави нараства с 4,2%.

Китай залага на няколко ключови момента в своето икономическо развитие през следващите години, които са: модерно социалистическо общество с растяща средна класа, подобрен вътрешен търговски обмен и отваряне на китайския пазар, търсейки пряк контакт с много страни и партньори, както за износ така и за внос в страната.

Представяйки постиженията на досегашните три издания на Международния китайски панаир за вносни стоки, Уанг Ксуекун даде няколко добри примери за успешни партньорства: внос на замразени плодове /череши, горски плодове и др./, внос на млечни продукти от Полша, внос на ябълки от Франция, внос на кафе от Мексико и др.

Даниел Жу, представител на Търговския отдел към Посолството на Китайската народна република, представи какво се очаква по време на четвъртото издание на Международния китайски панаир за вносни стоки, както и възможностите за участие на български компании. Презентацията можете да свалите от тук .

Той очерта основни ползи за българските фирми, сред които:  достъп до огромния китайски пазар /1,4 млн. души/; запознаване с глобални иновации като продукти и услуги; разширяване на контактите с потенциални партньори от цял свят /третото издание е посетено от 400 000 специалисти от 145 страни/.

Даниел Жу отбеляза и ключови дати в подготовката на участниците в изложението. Регистриралите се до 31 януари 2021 г. участници ще получат 25% отстъпка от цените за щанд, до 28 февруари 2021 г. – 10%.

Заявки за участие се приемат до 31.05.2021 г.

Заинтересованите за участие фирми могат да се свържат с: БТПП, дирекция  Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg,  тел.: 02 8117 489 или Даниел Жу, Търговски отдел на Посолство на Китай в София, Email: 58859246@qq.com, тел: 02 9710294.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Мениджърите: 1/3 от служителите имат интерес към ваксинация
Експресно анкетно проучване на БТПП Още
Възможности за участие на български компании в Международния китайски панаир за вносни стоки
Достъп до огромния китайски пазар и запознаване с глобални иновации Още
Арх. Белин Моллов представя „Градски ансамбли и архитектурното наследство“ в БТПП
Самостоятелната изложба ще бъде открита на 25 януари Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Онлайн дискусия „Дигиталните умения в туризма – бъдеще или необходимост“
Организира Русенската търговско-индустриална камара на 26 януари Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС СРЕДА
Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.
До края на другата седмица НАП ще плати над 30 млн. лв. Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Министър Петкова: Изпълнението на европейските цели за въглеродна неутралност е невъзможно без ядрената енергетика
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Държавна помощ: Европейската комисия одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Виртуален семинар CETA & E-COMMERCE, 3 февруари 2021 г.
Информация за законите и разпоредбите, приложими за електронната търговия в Канада Още