Брой 248 (1008), 22-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати

Периодичните срещи на Клуба на смесените и чуждестранни палати са добра практика и форум за споделяне на идеи и опит. Това отбеляза главният секретар на БТПП Васил Тодоров при откриването на последната за тази година среща на Клуба. Той представи кратък преглед на икономическата ситуация в страната и направи обзор на дейността на Клуба за 2015 г. През годината са реализирани множество инициативи, съвместно с Македоно-българската стопанска камара, Българо-полската търговска камара, Унгаро-българската стопанска камара, Българо-украинската индустриална камара, Българо-скандинавската търговска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и др. Отбелязано бе и друго постижение - Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата получи удостоверение-лиценз за право да осъществява дейност в Република Азербайджан, съгласно своя устав.

Олга Чугунска, експерт „Икономически анализи и политика” в БТПП, представи резултатите от проучването на Европалати за бизнес климата и очакванията на фирмите за 2016 г.

Маргарита Младенова, експерт „Панаири и изложби” в БТПП, представи търговското изложение „Доверете се на българското”, което се провежда в ЦУМ от 11  до 23 декември с участието на над 50 български фирми. Анонсирана бе и 23-та специализирана изложба „Секюрити Експо” (16 – 19 март 2016 г.).

Последва дискусия, в която членовете на Клуба лансираха  идеи за активизиране на дейността, сред които: създаване на регистър на добри практики за иновации и улесняване на бизнеса,  публикуване на новини и предстоящи събития.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати
Дейността на Клуба и реализираните инициативи през 2015 г. – във фокуса на срещата Още
БТПП ще бъде отново домакин на състезание по международен търговски арбитраж
Второто издание на Sofia Vis PreМoot ще се състои в периода 19-21 февруари 2016 г. в Палатата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургаската търговско-промишлена палата връчи своите Годишни награди
Статуетката „Порив“ получиха най-добрите в бизнеса за 2015 г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Номинациите за Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са отворени до 15 януари 2016 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса
Предлага Министерството на околната среда и водите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите в защита на традиционните начини на селектиране на растения
Призовават Европейското патентно ведомство да изключи от патентоспособност всички продукти, добити по биологични по своята същност процеси Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, февруари 2016
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още