Брой 248 (1008), 22-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Евродепутатите в защита на традиционните начини на селектиране на растения


©AP Images/European Union – EP

Забраната на патентоването на продукти, придобити чрез биологични техники за селектиране, като кръстосване, е от основно значение за иновациите, снабдяването с храни и малките и средни предприятия. Това се казва в обща резолюция, гласувана от Европейския парлямент. Евродепутатите изразиха изненада от решението на Европейското патентно ведомство да позволи патентоването на такива продукти.

Те призоваха Европейската комисия спешно да изясни съществуващите релевантни правила на ЕС и да защити достъпа на развъдчиците до биологичен материал. Евродепутатите отбелязват, че развъждането на растения е иновативен процес, упражняван от земеделците и земеделските общности от самото зараждане на селското стопанство. Те твърдят, че достъпът до биологичен материал е от жизнена важност за иновациите и развитието на нови вариации, които да помогнат за глобалното снабдяване с храни, борбата с климатичните промени и предотвратяването на формирането на монополи. Поради тези причини, продуктите, придобити от биологични по своята същност процеси като растения, семена, местни характеристики и гени трябва да бъдат изключени от патентоспособност. Това се настоява в резолюцията, която беше приета с 413 гласа „за“, 86 „против“ и 28 „въздържал се“.

Парламентът призовава ЕК спешно да изясни приложното поле и тълкуването на съществуващото законодателство, и по-специално директивата относно правната закрила на биотехнологичните изобретения, и да изпрати това тълкуване на Европейското патентно ведомство (ЕПВ), за да гарантира, че продуктите, добити по биологични по своята същност процеси, няма да бъдат патентовани. Евродепутатите настояват също така ЕС и неговите държави членки да обезпечат гарантирания достъп до такива материали за селекция на растенията.

Разширена информация

Резолюцията е в отговор на решението то 25 март 2015 г. на Апелативния борд на ЕПВ да разреши патентоването на домати (G0002/12) и броколи (G0002/13), придобити чрез обикновени, биологични техники за селектиране. Според ЕПВ, въпреки че биологични по своята същност процеси като кръстосване не може да се патентоват, растенията и растителният материал, които се получават в резултат от тях, като например, плодове, могат да получат европейска патентоспособност.

Евродепутатите се тревожат, че такова тясно тълкуване на настоящите правила на ЕС може да има негативни последици за конкурентоспособността на ЕС и да доведе до монополи на пазара за храни. Парламентът призова ЕПВ да изключи от патентоспособност всички продукти, добити по биологични по своята същност процеси в своята обща резолюция от 10 май 2012 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати
Дейността на Клуба и реализираните инициативи през 2015 г. – във фокуса на срещата Още
БТПП ще бъде отново домакин на състезание по международен търговски арбитраж
Второто издание на Sofia Vis PreМoot ще се състои в периода 19-21 февруари 2016 г. в Палатата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургаската търговско-промишлена палата връчи своите Годишни награди
Статуетката „Порив“ получиха най-добрите в бизнеса за 2015 г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Номинациите за Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са отворени до 15 януари 2016 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса
Предлага Министерството на околната среда и водите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евродепутатите в защита на традиционните начини на селектиране на растения
Призовават Европейското патентно ведомство да изключи от патентоспособност всички продукти, добити по биологични по своята същност процеси Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, февруари 2016
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още