Брой 203 (1467), 24-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Камбоджа – един отворен, интересен и динамично развиващ се пазар

Българската търговско-промишлена палата бе домакин на презентация на тема: „Икономиката на Камбоджа“. Мероприятието се организира съвместно с Европейска търговска камара в Камбоджа (Eurocham Cambodia) и бе  открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той изтъкна, че независимо от поставяния акцент върху бизнес отношенията с Виетнам и Китай, Камбоджа също е страна със сериозни възможности и българските компании трябва да обърнат повече внимание на информацията, която ще подават Палатата и новият й партньор в азиатската страна - Европейска търговска палата в Камбоджа. В рамките на събитието двете организации подписаха  Меморандум за разбирателство в подкрепа на бизнеса от двете страни.

Ивайло Стоев, референт за Камбоджа в Министерството на икономиката, представи търговско-икономическите отношения между Европейски съюз, България и Камбоджа. Стокообменът между България и Камбоджа е символичен, като за първите 6 месеца от 2017 г. възлиза на 2,2 млн. щ.д. Вносът от азиатската страна  е основно от захар, ориз, обувки и дрехи. България изнася за Камбоджа инсектициди, кръв, медицински течности, плодове и зеленчуци, стъклени изделия и др. Бе подчертано, че потенциалът за развитие на бизнес отношенията е огромен в сравнение със скромния до момента търговски обмен. Страната е член на АСЕАН и стоки от България и ЕС, влизайки на 15 милионния пазар на Камбоджа, имат достъп до още по-голям брой потребители от съседните страни. На ниво държава се работи върху съгласуване и подписване на бъдещо споразумение за икономическо сътрудничество, което още повече ще улесни двустранните икономически връзки.

В рамките на мероприятието бе направен обзор на икономиката на Камбоджа от Фабрис Бернард, мениджър  аутсорсинг към Европейската търговска камара на  Камбоджа. Той представи факти, защо да инвестираме в Камбоджа, основните сектори на икономиката, предизвикателства, както и предлаганото съдействие от Европейската търговска камара на Камбоджа.

Фабрис Бернадр отговори на множество въпроси, зададени от участниците в презентацията относно пазара на Камбоджа като поясни, че това е един отворен, нов и интересен пазар, със специфични бизнес и културни характеристики. Страната има нужда от решения по отношение пречистване на води, транспортни средства и автомагистрали, обучение, преработвателна промишленост и др. Камбоджа бележи икономически растеж от 7% през 2016 г., населението е изключително младо - 52 % са под 25 години. Туризмът, селското стопанство и леката индустрия са най-развити в страната. Подробна презентация  ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Красимир Дачев в дискусия относно механизма за изплащане на болничните
Бизнесът настоява да спре да плаща първите три дни от болничния Още
БТПП бе домакин на двустранни срещи с ирански предприемачи
Иранската делегация е от провинция Чахармахал и Бахтиария Още
Камбоджа – един отворен, интересен и динамично развиващ се пазар
Европейската търговска камара на Камбоджа е новият партньор на БТПП в Югоизточна Азия Още
Зам.-председателят на Канадско-българска бизнес мрежа Алекс Нестор посети БТПП
Дискутирани бяха финалните елементи относно предстоящия Българо - канадски бизнес форум Още
Обучение на тема „ДДС правила при услугите, свързани с недвижими имоти”
23 ноември 2017 г. в БТПП Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
До 5 декември министрите трябва да предприемат мерки за подобряване качеството на административното обслужване
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Съветът на ЕС постигна съгласие по промените в директивата за командированите работници
Временно изключване на прилагането на директивата за сектора на международния автомобилен транспорт Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Eвропейска кампания за подобряване условията на труд
Безопасност и здраве на наетите от предприятия, осигуряващи временна работа, на трансграничните работници Още