Брой 97 (1361), 25-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Позицията на БТПП по Брекзит, бъдещи ефекти и последици


БТПП представи част от своя анкета и детайлен доклад-проучване на партньорска организация от Великобритания относно Brexit , проведено сред 1000 фирми и публикувано през май 2017 г.

БТПП се старае да отговори на предизвикателствата на времето, като проучва и анализира всяка една предстояща промяна в кръга на икономическите интереси на България, отбеляза Олга Чугунска, икономически експерт в Палатата.

Брекзит е една възможност да подобрим резултатите от икономическото ни сътрудничество с Великобритания, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

БТПП е окуражена от един от изводите от проучването на GS1 Великобритания, а именно че британският бизнес иска да се възползва от Брекзит за засилване  свободата на търговията.

Великобритания си остава сериозен финансов център, в който са концентрирани средства за инвестиции и се насочват към подходящи дестинации. Време е България да използва тези възможности.

Проучването на БТПП сочи, че българският бизнес подценява ефектите от Брекзит и недооценява възможностите, които създават новите реалности.

БТПП препоръчва използването на разширения интерес към случващото се във Великобритания за създаване на нови възможности за българската икономика и привличане на инвеститори от финансови центрове. Особено сега, когато инвестиционният интерес към България не е особено активен.

Тенденцията на нарастване на българския износ с двуцифрени темпове може да се запази, само ако българските компании се насочат към развиващите се пазари, където ръстът на вноса е значителен. Дори и някои държави, които звучат доста екзотично – като Рунда, Гвинея, Миянмар,  не трябва да се подценяват  като бъдещи партньори за сътрудничество. Усилията трябва да се насочат и към държави, с които имаме търговски споразумения (Канада – СЕТА).

НОВИНИ ОТ БТПП
Позицията на БТПП по Брекзит, бъдещи ефекти и последици
Начертавайки плана за бъдещето, България трябва да се възползва от новите търговски и финансови реалности Още
Шестият Балкански винен фестивал ще се проведе на 3 и 4 юни в Гранд Хотел София с подкрепата на БТПП
Една истинска Балканска фиеста с над 500 вина за дегустация, балканско гурме и силна съпътстваща програма Още
12 юни е новата дата за обучението „Възможности за финансиране на проекти по ОПИК”
Процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ФИНАНСИ
МВФ: Финансовата система в страната е стабилна и не представлява риск за публичните финанси
В най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Китай подписаха декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат „16+1“
Очаква се да се създаде платформа за електронна търговия във формат "16 + 1" и дистрибуторски центрове за земеделски продукти Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Анимационен филм представя различни опасности на работната среда и добри практики за превенция
За предотвратяване на злополука и за опазване здравето на работниците Още