Брой 186 (1450), 29-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Форум „eBay Seller Summit 2017“


За първи път годишното събитие на технологичния гигант eBay се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София бе вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците имаше гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и др.

На форума бяха представени различни инструменти на eBay в помощ на търговците за стимулиране на техните продажби и увеличаване доверието на клиентите. От изнесените данни по време на презентациите стана ясно, че 68% от транзакциите с безплатна доставка са за пазарите в САЩ, Великобритания и Германия; 61% от оборотите в платформата eBay се реализират в резултат на поръчки през мобилни телефони; 9 от 10 търговци в eBay осъществяват експорт на стоки. Дори само с доставки на местния пазар средният търговец в eBay може да увеличи продажбите си с 16%.

В последвалата дискусия представителите на eBay се съгласиха с представеното от страна на експерти на БТПП мнение, че за нуждите на надеждната проследимост на доставките и по-доброто сътрудничество между отделните логистични оператори за качествено и бързо доставяне на закупената през платформата стока е необходимо използването на универсален подход за маркиране на пратките с идентификационен код, разпознаваем за всички - от търговеца до купувача. В тази връзка през юни 2017 бе оповестено публикуването на Техническа спецификация (TS 17073) за пощенските услуги на CEN, която съдържа унифициран етикет за пакетните пратки в Европа с идентификационен код по стандартите GS1, а именно  Serial Shipping Container Code (SSCC). Целта е да се трансформират трансграничните услуги за доставка чрез използването на единен етикет и единен идентификационен код на пратките (повече информация в раздел новини на сайта на GS1 България ).

БТПП разполага с експерти, които да съдействат на фирмите за разбирането и имплементирането на цитирания по-горе код, както и с лаборатория, в която могат да се правят качествени снимки на продукти (повече информация  ТУК ) – друг важен елемент за успеха на продажбите в електронната платформа, според мнението на експертите по маркетинг в eBay.

За eBay e особено важно партньорството с организации като БТПП, която представлява интересите на бизнеса и поддържа постоянни контакти с членовете си, за предаването на информация и съдействие в реализирането на нови бизнес възможности.

Нарастването на електронната търговия и трансграничните доставки увеличава значението на услугите за доставка за пратки и употребата на глобални стандарти.

През юни 2017 г. членовете на Европейския комитет по стандартизация (CEN) публикуваха Техническата спецификация (TS 17073) за пощенски услуги - интерфейси за трансгранични пратки. Това е важна крачка към иновацията в областта трансграничните услуги за доставка на пакетни пратки в Европа. Една от основните причини за трудности при доставката на пакети са локалните решения. Основната цел е да се трансформират трансграничните услуги за доставка чрез използването на единен етикет и единен идентификационен код на пратките.

Внедряването на единен етикет на пратките ще позволи свързването на затворените мрежи в обща, така че доставките да могат да бъдат проследявани от край до край. Това ще облекчи съществено и изпращащите пратки за работа с универсален етикет. Чрез SSCC операторите ще могат да проследяват пратките по-лесно. Използването на единен етикет и SSCC ще помогне на фирмите да си сътрудничат, за да отговорят на ценовите очаквания на своите клиенти за по-малко разходи. 

Приветствие към участниците и кратко представяне на икономическата среда в България бе направено от Александър Манолев, зам.-министър на икономиката. Той посочи, че според данните на eBay днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континента през платформата eBay. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. щ. д.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
Обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда Още
БТПП участва в заседания на ЕВРОПАЛАТИ
Икономически форум „Европейските палати в ерата на дигитализацията”, 25-27 октомври, Барселона Още
Форум „eBay Seller Summit 2017“
БТПП има експертизата за маркиране на пратките с идентификационен код, както и за заснемане на продуктите и представяне в платформата eBay Още
БТПП представи основни познания за правене на бизнес в Япония
Семинар, организиран от Enterprise Europe Network Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Индекс на бюрокрацията
Минимум 175 часа годишно отнема бюрокрацията на местния предприемач Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ
Природният газ поевтинява със 7% от 1 октомври
От същата дата се въвежда нов входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нов подход на НАП повишава до 95% събираемостта на просрочените дългове
През 2017 г. в хазната са влезли 864 млн. лв. повече задължения от предходната година Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов наръчник помага на сектора за медицински изделия да подобри своята система за управление на качеството
Индустрията за медицински изделия е един от най-сериозно регулираните сектори в света Още