Брой 186 (1450), 29-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ГЛЕДНА ТОЧКА

Индекс на бюрокрацията

Автор: Институт за пазарна икономика

Минимум 175 часа годишно отнема бюрокрацията на местния предприемач

Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22 работни дни) отнема на местните предприемачи да се справят с бюрократичната тежест в рамките на годината. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), посветени на бюрокрацията. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на ИПИ, с който отбелязваме международния ден на бюрокрацията на 29 септември 2017 г.


 

Датата е специално избрана така, че да съвпада с рождената дата на Лудвиг фон Мизес (роден на 29 септември 1981), който през далечната 1944 г. издава популярната книга „Бюрокрацията“. В нея Мизес прави брилянтно описание на негативните последици от бюрократичното мислене и държавната намеса, които водят до „неефективно производство и корупция“. Неговите думи за „бюрократичната тирания“ остават в сила и днес.

Въпросните 175 часа, които отнемат различните бюрократични стъпки, са равносилни на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които ще отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (такива са например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците).

За изчисление на бюрократичната тежест ИПИ използва въображаема компания-модел, подобно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции, в т.ч. огради, врати и метална дограма[1]. В компанията работят четирима души, като в рамките на годината един работник е съкратен, а друг назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хил. лв., съответно тя е регистрирана по ДДС. Компанията има собствена сграда и притежава превозно средство, което се управлява от един от работниците. Компанията генерира електронни, метални и химически отпадъци.

Изчисленията на ИПИ, базирани върху компанията-модел, покриват множество различни бюрократични сфери: стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес. Всички тези бюрократични стъпки са описани и остойностени под формата на нужното време за тяхното изпълнение, като в сила е презумпцията за максимално използване на електронни услуги, високи познания на екипа и бърза работа. Напълно възможно е да сме изпуснали някоя бюрократична стъпка (особено по отношение на техническите изисквания), както и да сме оценили някои стъпки твърде благородно, тоест че отнемат по-малко време от реалното.

Важно е да се отбележи, че в случая покриваме само базовите бюрократични изисквания. Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в това първо издание на индекса. Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се разглеждат като един по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

Изследването се провежда в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България – 27,5 часа и 15 процедури. 

Виж приложената таблица с описаните бюрократични стъпки.

За контакти:

 

 

Петър Ганев, ganev@ime.bg

Калоян Стайков, kaloyan@ime.bg

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
Обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда Още
БТПП участва в заседания на ЕВРОПАЛАТИ
Икономически форум „Европейските палати в ерата на дигитализацията”, 25-27 октомври, Барселона Още
Форум „eBay Seller Summit 2017“
БТПП има експертизата за маркиране на пратките с идентификационен код, както и за заснемане на продуктите и представяне в платформата eBay Още
БТПП представи основни познания за правене на бизнес в Япония
Семинар, организиран от Enterprise Europe Network Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Индекс на бюрокрацията
Минимум 175 часа годишно отнема бюрокрацията на местния предприемач Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ
Природният газ поевтинява със 7% от 1 октомври
От същата дата се въвежда нов входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нов подход на НАП повишава до 95% събираемостта на просрочените дългове
През 2017 г. в хазната са влезли 864 млн. лв. повече задължения от предходната година Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов наръчник помага на сектора за медицински изделия да подобри своята система за управление на качеството
Индустрията за медицински изделия е един от най-сериозно регулираните сектори в света Още