Брой 65 (1577), 03-04-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Успешно приключи Българо-турският бизнес форум в Истанбул

Българо-турският бизнес форум, организиран съвместно от Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK, Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП, Българската търговско-промишлена палата, Българско-турската търговско-индустриална камара със съдействието на Посолството на Република Турция в София и Българското консулство в Истанбул, се проведе при изключителен интерес от страна на компании и бизнес организации от двете страни с близо 400 участници.

В изказването си при откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов подкрепи своя колега Осман Ак – председател на Турско-българския бизнес съвет, в позицията, че е необходима сериозна работа за подобряване на обслужването при преминаване на стоки на граничните пунктове между България и Турция. Симеонов напомни за възможността за извършване на обработката на граница от съвместни екипи от двете страни, което ще намали времето за преминаване наполовина, както и ще реши въпроса с декларирането на стоките, които преминават двете граници на различни цени с оглед заобикаляне на митнически и данъчни разпоредби.

Председателят на палатата отбеляза отличното сътрудничество между БТПП и Съвета за външноикономически  връзки на Турция - DEIK, Съюза на турските търговско-промишлени, морски палати и стокови борси - TOBB, Търговските палати на Бурса, Измир, Чанаккале, Одрин, БАЛКАНТЮРКСИАД, Българско-турската търговско-индустриална камара и други смесени организации. „Изключително важна е и ролята, която имат регионалните търговско-промишлени палати от граничните с Турция райони за разширяване на двустранните отношения“, заключи Симеонов.

Участниците в събитието зададоха много въпроси, на които отговориха Цветан Симеонов, Габриела Козарева, изпълнителен директор на ИАНМСП, Фикрет Индже, председател на Българско-турската търговско-индустриална камара, както и участващите във форума турски компании с успешни практики и инвестиции в България, сред които  Kastamonu Entegre,  Alcomet, Sarten,  Akgün.

Двустранните бизнес срещи продължиха до късния след обяд на 2 април при много голям интерес от двете страни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Успешно приключи Българо-турският бизнес форум в Истанбул
При голям интерес от страна на деловите среди, експертите и политиците Още
Уточнени са условията за участие в предстоящото изложение „Балкан Базар“ в Индия
Преференциални цени на самолетни билети, транспортиране на стоката с контейнерен превоз, реализация на стоките по време на изложението Още
Перспективи и възможности за прилагане на иновативни подходи в туризма обсъдиха на кръгла маса в БТПП
С фокус върху модерни предприемачески практики за създаване на нови туристически продукти и услуги Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Център за медиация е учреден към Търговско-промишлена палата - Стара Загора
Една от първите дейности на Центъра е провеждане на обучения в Стара Загора Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Публикувана е Пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите
За периода 2018-2021 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Достъпна е нова версия на информационна система MOSS
За облагане с ДДС на доставки на далекосъобщителни услуги... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджетът на ЕС: данни за разходите и вноските по страни-членки
Колко средства инвестира ЕС във всяка страна, в какви области и откъде идват парите? Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, май 2018
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Република Турция Още