Брой 215 (1973), 08-11-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП започва работа по проект за повишаване конкурентоспособността на МСП в транспортния сектор



Палатата днес участва в първоначална среща по проект SCOPE, основната цел на който  е свързана с подобряване състоянието на сухопътния товарен транспорт в региона на Балканите и Средиземно море. Базовите дейности, които ще се реализират по проекта, са:  създаване на онлайн  платформа с учебно съдържание, разработване на системи за мониторинг на качеството на транспортните услуги, обучение за МСП и браншови организации, работни срещи,  обмен на информация и добри практики.

За изпълнението на дейностите по проекта БТПП ще работи в тясно сътрудничество със Смолянска търговско-промишлена палата, Регионална стопанска камара – Смолян,  Център за проучвания и технологичен трансфер - Гърция, Солунски университет Аристотел, Търговско-промишлени палати в Солун и Тирана, Министерство на транспорта и инфраструктурата на Албания.

Срещата даде възможност да се представят и изяснят всички фази по изпълнението на проекта, както и да се разпределят задачите за всеки партньор.  За БТПП са определени следните дейности: идентифициране на добри практики за приложение на иновативни транспортни услуги в България, събиране на експертна информация за структурата, дизайна и качествата на бъдещия електронен портал,  изготвяне на бизнес модели за внедряване на иновативни транспортни услуги като  блокчейн и верига на доставки, обсег на употреба на електронната платформа, следене в реално време, очаквано време на пристигане (ETA) и др.

БТПП е координатор на дейностите по пилотно приложение и търговска експлоатация на иновативна „он-лайн“  система за транспортни услуги. МСП от сектора и други заинтересовани страни ще бъдат също включени като тестери, определящи  силните и слабите страни на платформата, която ще бъде финализирана в края на проекта, след постоянни процеси на усъвършенстване съгласно нуждите на потребителите. В края на проекта БТПП също така трябва да изготви Споразумение за правата върху интелектуалната собственост на разработената платформа, важен документ, който ще визира дългосрочното функциониране на „он-лайн“ системата – маркетинг, ресурси и т.н.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП започва работа по проект за повишаване конкурентоспособността на МСП в транспортния сектор
Унгарска бизнес мисия от област Дьор-Мошон-Шопрон
По покана на Enterprise Europe Network към БТПП Още
Покана за среща - уъркшоп "B2B партньорства чрез дигитален маркетинг"
В помощ на собственици, маркетинг ръководители, бранд мениджъри... Още
Среща с председателя на Ливано-българския бизнес съвет
Предстои изложение в Ливан „Възстановяване на инфраструктурата на Сирия“ Още
БГ Баркод: каталог за всички категории продукти
Бургаската пивоварна „Металхед“ с най-много въведени продукта за седмицата 28 октомври - 1 ноември Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ:През септември 2019 г. индексът на строителната продукция се увеличава с 6.9%.
В търговията на дребно има годишен ръст 2.6%, а в промишлеността - спад от 0.1%. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Текущи затруднения с валутните разплащания на ливански контрагенти
СТИВ - Бейрут Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Есенна икономическа прогноза 2019 г.: Изпълнен с предизвикателства път напред
В България се очаква ръст на реалния БВП 3,6% през 2019 г., 3% през 2020 г. и 2,9% през 2021 Още