Брой 40 (2046), 26-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество


На заседание на НСТС, провело се на 25.02.2020 г., Палатата беше представлявана от Цветан Симеонов – Председател на УС на БТПП. Тристранният съвет разгледа пакет от обобщени мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листове съгласно предложения за изменения на Кодекса за социално осигуряване.

В рамките на дискусията Председателят на БТПП изрази съжаление, че част от социалните партньори, в случая синдикатите, вместо да покажат, че са категорично против неспазването на правилата и нарушаването на законодателството, подкрепят мерки, с които се запазва статуквото и тези злоупотреби не се ограничават.

Палатата направи за пореден път изрично искане да се предостави списък с всички контролни органи относно болничните листове и техните функции, с цел да се проследят и евентуално преразгледат отговорностите на ресорните институции. Обърнато беше внимание, че се прави пореден опит държавата да абдикира от своите функции по отношение на контрола над болничните и да ги прехвърли като отговорност на работодателите. Беше напомнено и че всички граждани като данъкоплатци плащат на тези некоректно издадени болнични листове, а не само работодателите, и че мерките са нужни заради всички болнични, а не само за краткосрочните.

БТПП настоя държавата да се справи с техническия проблем и да свърже системите в областта на здравеопазването като създаде възможност работодателят в реално време да получава, а не да се налага да търси информация за отсъствието на свой служител.

Друг ключов момент, който трябва да намери място в мерките, е нормативно да се заложат сериозни последици и наказания за нарушителите, с цел превантивност и поемане на отговорност от виновните лица, нещо което към настоящия момент не е предложено в пакета.

Обърнато беше внимание, че постигането на споразумение между социалните партньори зависи именно от сериозността и изпълнението на ангажиментите, поети от държавата по отношение на осигурителните права и заплащането на първите три дни болнични, като за пореден път беше подчертано, че тази временна мярка е започнала да се изпълнява като безсрочна.

Палатата очаква да се създадат работещи мерки, които да ограничават  злоупотребите и източването на бюджета на НОИ.

Може да се запознаете със становището на АОБР по отношение на предложените мерки   ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
България-Кипър: Свързани икономики и общи предизвикателства
Цел на двете страни - да задълбочат сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката Още
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
Мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения за временна неработоспособност по КСО Още
Покана за обучение „Мотивация и по-висока екипна ефективност”
5 март 2020 г. в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Успешно участие на Търговско-промишлена палата – Враца на Международното изложение АГРА 2020
В рамките на проект „BALKANET – Балканска мрежа за устойчиви иновативни идеи в сектора земеделие и храни” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Отпускат 100 000 лева за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P.
Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Тол системата тръгва от 1 март, няма да има отлагане
Електронният контрол ще извади на светло сивия сектор в транспорта Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Търговският стокообмен с Германия достигна рекордните 8,5 млрд. евро
Ръст от 3% през 2019 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен семинар на тема „Медиацията в индустриалната собственост “
20 март от 10.30, зала „Юстиция“ на СРС, София Още