Брой 40 (2046), 26-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

България-Кипър: Свързани икономики и общи предизвикателства

За втори път Българската търговско-промишлена палата посреща настоящия президент на Република Кипър при изключително голям интерес от страна на бизнеса от България и Кипър. Това каза председателя на БТПП Цветан Симеонов при откриването на бизнес форум „България – Кипър – свързани икономики и общи предизвикателства“. Събитието започна с участието на президента на България Румен Радев и президента на Кипър Никос Анастасиадес.

Симеонов подчерта, че от предишното посещение и съпътстващ бизнес форум /през 2016 г./ стокообменът между двете страни е нараснал с близо 80%, като за първите 10 месеца на 2019 г. той е 195.8 млн. евро. За този период се наблюдава и нарастване с 25% на кипърските туристи в България.

Председателят на БТПП заяви, че в ежедневната си работа палатата подпомага българските и кипърски фирми, като в търговския регистър на палатата са регистрирани общо 220 дружества с кипърско участие и 148 търговски представителства.

Показателни за потенциала на съвместното икономическо сътрудничество са и местата на България и Кипър в няколко международни класации. Страните заемат близки позиции и това още повече насърчава сближаването на двете икономики. Кипър води по ниски данъци, опазване на околната среда, сигурност на имуществото,  електронно правителство, както и по глобалния иновационен индекс. България е на по-предни позиции по индекса за икономическа свобода, привлекателност на рисковия капитал, равенство на половете, глобализация, световна дигитална конкурентоспособност и др.

В изказването си, по време на откриването на Българо-кипърския бизнес форум, президентът на Република България Румен Радев изрази общата цел на двете страни да задълбочат сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката, която на фона на големия интерес сред бизнеса, присъстващ на форума, изглежда все по-постижима.

Той подчерта, че Кипър е наш важен икономически и търговски партньор и двустранният стокообмен има устойчив ръст. „Кипър заема 34-то място във вноса на България и това е далеч от потенциала на двете страни. Форумът е важна стъпка в това да задълбочим сътрудничество, да повишим стокообмена и да гледаме към съвместното развитие на нови технологии”, каза още президентът.

„Събитието може да даде нови перспективи и параметри в това направление. България предлага редица възможности в услугите, строителството, недвижимите имоти, селското стопанство, обработващата промишленост. В страната бурно се развиват и ФинТек индустриите. България вече е водеща в региона на Източна Европа по брой компании и по същността на проектите, които се развиват. България изгражда устойчива стартъп екосистема и това се признава навсякъде”, посочи Радев.

Президентът на България отдели и специално внимание на туристическия сектор, в който Кипър има важни постижения, а българският бизнес може да се стреми към по-устройство присъствие в Кипър.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес също се обърна към участниците във форума – повече от 100 представители на бизнеса от двете страни, като каза, че двете бизнес общности се стремят към сътрудничество от взаимен интерес. Силните приятелски връзки, общите принципи и ценности са отлична основа за тези отношения. Кипърски компании са направили над 2 млрд. евро инвестиции в България, а търговията е един от традиционните стълбове в отношенията на двете страни, подчерта Анастасиадес.

България и Кипър са подписали над тридесет двустранни споразумения в различни области, които допринасят за създаването на една динамична рамка за сътрудничество.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани две споразумения за сътрудничество между БТПП и Кипърската ТПП, с фокус върху подпомагането на двустранния бизнес и в областта на разрешаването на търговски спорове. Българо-кипърската бизнес асоциация и Кипърско-българската бизнес асоциация също подписаха меморандум за разбирателство.

Зам.-председателят на Кипърската ТПП Отонас Теодулу изказа готовността на организацията да продължи да оказва необходимото съдействие на бизнеса от двете страни.

Презентации на икономическата и инвестиционната среда в България и на бизнес климата и икономическите тенденции в Кипър направиха съответно зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова и председателят на Кипърско-българската бизнес асоциация и член на борда на Бейкър Тили Андреас Питакас.

Форумът продължи с изключително активни двустранни бизнес срещи в областите: търговия с храни за животни, складови дейности, управление на недвижимо имущество, инвестиции в недвижимо имущество, консултантски услуги – правни, счетоводни, данъчни услуги, инвестиции в авиационния сектор, производство и търговия с електроуреди, пристанищно и инфраструктурно строителство и др.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
България-Кипър: Свързани икономики и общи предизвикателства
Цел на двете страни - да задълбочат сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката Още
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
Мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения за временна неработоспособност по КСО Още
Покана за обучение „Мотивация и по-висока екипна ефективност”
5 март 2020 г. в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Успешно участие на Търговско-промишлена палата – Враца на Международното изложение АГРА 2020
В рамките на проект „BALKANET – Балканска мрежа за устойчиви иновативни идеи в сектора земеделие и храни” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Отпускат 100 000 лева за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P.
Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Тол системата тръгва от 1 март, няма да има отлагане
Електронният контрол ще извади на светло сивия сектор в транспорта Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Търговският стокообмен с Германия достигна рекордните 8,5 млрд. евро
Ръст от 3% през 2019 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен семинар на тема „Медиацията в индустриалната собственост “
20 март от 10.30, зала „Юстиция“ на СРС, София Още