Брой 30 (1042), 12-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в Бизнес форум България – Кипър

Българската търговско-промишлена палата има удоволствието да Ви информира за предстоящ Бизнес форум България – Кипър, който ще се проведе на 23 февруари 2016 г.  в БТПП.

Форумът ще бъде открит от президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Никос Анастасиадес, който ще бъде у нас на официално посещение. Организатори са Българската търговско-промишлена палата и Кипърската търговско-промишлена палата.

Компаниите от Кипър  желаят срещи с подходящи български партньори от следните области: консултантски, счетоводни, данъчни, правни и финансови услуги, недвижими имоти, архитектура, строителство, инвестиции, туризъм, транспорт, авиотранспорт, търговия и др.

Кипърските фирми имат интерес към: участия в търгове, проекти, концесии, учредяване на смесени фирми за: производство, работа на ишлеме, трансфер на ноу-хау или авторски права, излизане на трети пазари.

Работни езици: английски и български език. Участието е безплатно – необходима е предварителна регистрация чрез попълване и изпращане на приложената регистрационна карта на e-mail: G.Dimitrova@bcci.bg до 19 февруари  /петък/.

За допълнителна информация: Българска търговско-промишлена палата, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, 02 8117 421.

------------------------

Кратка търговско-икономическа справка

Кипър е един от традиционните външнотърговски партньори на България -  на 35-то място в износа ни и на 51-во  във вноса (данни за 2014 г.).

Водещи стоки в износа: електрическа енергия, медикаменти, зърнени култури, млечни и сладкарски изделия, плочи от дървесни частици и др.

Водещи стоки във вноса от Кипър: арматурни артикули, месо, медикаменти, електроника, хранителни продукти,  машини и съоръжения за печатната индустрия и др.

За периода 1996-2014 г. инвестициите на Кипър у нас възлизат на 2,104 млрд. евро, с което страната заема 6-то място по обем на инвестициите с относителен дял около 5% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в България  (по данни на БНБ).

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и БАН обединяват усилията си за по-ефективно взаимодействие на бизнеса с научните среди
Важна роля се възлага на сътрудничеството между Регионалните центрове на БАН и Регионалните търговско-промишлени палати от системата на БТПП Още
Председателят на БТПП разговаря с кмета на Хасково
Обсъдиха икономическата обстановка в Хасково и региона Още
Среща с представител на MasterCard
Развитието на картовите плащания, добри практики и новите технологии в тази сфера – във фокуса на разговора Още
Покана за участие в Бизнес форум България – Кипър
Форумът ще бъде открит от президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Никос Анастасиадес Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Растежът на икономиката през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 3.1% на годишна база
Основният принос е на крайното потребление и инвестициите на компаниите Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нова информационна система на НАП за събиране на просрочени вземания
Системата обединява информацията за всички публични задължения на клиентите на приходната агенция Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Проектът ISO/DIS 37001 „Системи за управление противодействието на подкупите” достигна етап „Обществено допитване”
Предвижда се стандартът да се публикува до края на 2016 г. Още