Назад

БТПП участва в дигитална конференция по интелектуална собственост



Експерти от БТПП взеха участие в Дигитална конференция на тема „Новите тенденции при фалшивите стоки и усилията за предотвратяване на фалшифицирането на продукти в публичния и частния сектор, конструктивни и практически начини за борба с фалшифицирането в бъдеще“.

Конференцията се организира за поредна година съвместно от Европейската търговска камара в Корея (ECCK) и Корейското ведомство за интелектуална собственост (KIPO). Насочена е към представители на бизнеса и експерти от десетки страни, които се запознаха с настоящата ситуация, както и с новите тенденции при фалшивите стоки и услуги. Официални гости на събитието бяха  г-н Дирк Лукат, председател на Европейската търговска камара в Корея, г-жа Х. E. Мария Кастило -Фернандес, посланик на ЕС в Република Корея, г-н Беноа Мизоне, от Службата на ЕС за интелектуална собственост, аташе от Делегацията на ЕС в Китай.

Акцентът на конференцията беше насочен към разпространението на фалшиви стоки – сериозен проблем, който не само възпрепятства икономическото развитие, но също така води обществото и потребителите до погрешно възприятие, тъй като предоставянето на продукти с ниско качество може да създаде объркване и да застраши тяхната безопасност.

На конференцията бяха представени данни, които показват как поради пандемичната ситуация се е увеличил многократно броят на виртуалните транзакции и по-специално чрез интернет и онлайн платформи спрямо 2019г., когато световната търговия с фалшиви продукти е достигнала 414 млрд. евро или 2,5% от общата световна търговия. Беше разисквана и нарастващата тенденция много собственици на търговски марки и онлайн платформи да започнат да се стремят да предотвратят разпространението и заплащането за фалшиви продукти чрез платформи за електронна търговия, социални медии и измамни уеб домейни.

Беше поставен и въпроса за важната роля на дигиталното обучение и познанието по електронните платформи за ефективното справянето с фалшивите стоки, които се разпространяват по интернет, както и със способите за защита на търговски марки като арбитраж и медиация.

На тазгодишната конференция презентации изнесоха много експерти от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и Международната организация по интелектуална собственост, специалисти в областта на дигиталната защита по интелектуална собственост и др.