Назад

Новоназначеният пълномощен министър по икономическите и търговски въпроси към Посолството на Гърция посети БТПП



Новоназначеният пълномощен министър по икономическите и търговски въпроси към Посолството на Гърция в София Димитриос Михас посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. В срещата взе участие и Димитриос Маос, първи секретар по икономическите и търговски въпроси към Посолството.

Председателят на Палатата запозна госта с историята на БТПП, членството й в международните организации, както и с широката гама от услуги и дейности на Палатата за подпомагане на бизнеса. На срещата бяха дискутирани различни аспекти на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно партньорство.

По данни на Министерство на икономиката през 2020 г. общият стокообмен между България и Гърция регистрира спад в размер на 5% спрямо предходната година, като по-същественото намаление е в износа – със 7.1%. Салдото, макар че се свива, остава положително за България в размер на 347.5 млн. евро.

Износът  към  Гърция е 1,86 млрд. евро, което представлява дял от 6,7% от общия износ на България за годината. Вносът е в размер на 1,52 млрд. евро с дял от 4.6% от общия внос.

През първото полугодие на 2021 г. се регистрира положително развитие по отношение на износа в сравнение със същия период на миналата 2020 г. – ръст от 19%. Вносът също нараства с подобен темп от 15,6 %, като положителното търговско салдо за България се запазва и е в размер на 168 млн. евро. Гърция заема пето място между търговските партньори на България по отношение на износа.