Назад

Българо-израелските търговско-икономически отношения в днешните реалности





Българската търговско-промишлена палата бе домакин на разширено заседание на управителния съвет на Българо-израелската търговско-промишлена палата (БИТПП).

Заседанието бе официално открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който благодари на ръководството на Българо-израелската ТПП за активността и усилията, които полага за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, особено в областта на високите технологии.

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), също поздрави участниците в заседанието. Той подчерта, че предстои подписване на меморандум в сферата на иновациите между ИАНМСП и израелски партньор, който ще даде тласък в тяхното развитие и ще подкрепи конкурентоспособността на българските МСП.

Проф. д-р Руслан Пенчев, председател на БИТПП, заяви, че Израел е специална държава и подходът на бизнеса към нея трябва да бъде съобразен с този факт. Водещ на заседанието бе Симеон Ангелов, заместник-председател на БИТПП.

Обзор на актуалната обстановка в търговско-икономическите отношения между България и Израел, както и възможностите за развитие на бизнеса между двете страни в условията на пандемията от COVID-19 направи ръководителят на СТИВ Тел Авив – Камен Минков. Той подчерта, че български стоки като: захар, олио, оцет, млечни продукти и др. изделия на хранителната промишленост са търсени в Израел. Минков наблюдава възможности за сътрудничество и в областите: металообработване, аутсорсинг, козметика, информационни технологии и др. Постигнато е увеличение на износа на стоки от България към Държавата Израел със 16% през настоящата спрямо миналата година, освен това расте и обемът на общия стокообмен. Туристопотокът от Израел към нашата страна само през юни месец тази година възлиза на около 10 000 души. За съжаление, към момента партньорската държава е все още затворена за чужди туристи заради пандемията.

Бе разискван въпросът за възможността за организиране на българска изложба в Израел, когато епидемиологичната обстановка позволява.

По време на заседанието на Христо Попов бе връчен сертификат за почетен председател на УС на БИТПП и на Иван Филипов - сертификат за почетен член на БИТПП.

Разгледано бе още текущото сътрудничеството на смесената палата с Израело-българската търговско-промишлена палата и бяха обсъдени предложения за по-нататъшното развитие на партньорството.