Брой 101 (1365), 31-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Равносметката за България от 10-годишното й членство в Евросъюза е положителна

Конференция на тема „10 години България в ЕС – ползи и предизвикателства. Приносът в сътрудничеството със страните от ЦЕФТА” събра в БТПП министри, дипломати, предприемачи, студенти и журналисти.

Събитието бе организирано съвместно с партньорския проект на Асоциацията на немските търговско-икономически палати (DIHK) и ЦЕФТА, Enterprise Europe Network към БТПП и Уникредит Булбанк.

Целта на конференцията бе да представи резултатите от членството на България в Европейския съюз за периода от 10 години, до къде е стигнала подготовката на предстоящото Българското председателство на ЕС, перспективите и предизвикателствата пред България в ЕС – в това число и БРЕКЗИТ, както и опитът на България и предимствата за развитието на регионалното сътрудничество. Представен бе и общият напредък през последните 10 години от Споразумението ЦЕФТА.

При откриването на форума Цветан Симеонов, председател на БТПП, очерта ползите от членството в ЕС, сред които преобразяването на нормативната уредба и демократизирането на законодателството. Той изрази необходимостта от европейска интеграция, затвърждаването на членството и разширяването на ЕС и отбеляза, че в последните години 60% външнотърговския стокообмен на страната ни е в рамките на Европейския съюз. Той посочи и недостатъците, сред които и провалената Лисабонска стратегия, приета на срещата на Европейския съвет в Лисабон през 2000 г., предвиждаща ЕС да се превърне в най-динамичната и конкурентоспособна икономика в света към 2010 г.

Министърът на икономиката Емил Караниколов поясни, че членството на България в ЕС е положителен фактор за икономическото развитие на страната ни, както и за превръщането на България в разпознаваема и привлекателна бизнес локация, доказателство за което е и номинирането на страната ни през 2016 г. от списание "Форбс" като една от топ 10 дестинации в света за стартиране на иновативен бизнес.

В рамките на първата сесия, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представи визиите за бъдещето на Европейския съюз. Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ акцентира върху привличането на чуждестранни инвестиции през последните 10 години. За повече информация ТУК. Маргарита Ганева, директор „Външноикономически отношения“ в Министерство на външните работи, представи предстоящите инициативи на МВнР – сред които членството на България в ОИСР, изграждането на комуникационна стратегия и др.

Във втората сесия на конференцията се проведе заседание на Евроклуба към БТПП, като председателят на Евроклуба проф. Ингрид Шикова, Лиляна Павлова, министър за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, Младен Ламбев, координатор на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС, и Беата Папазова, съветник „Европейска интеграция и проекти“ в БТПП обсъдиха предстоящите дейности по време на Българското председателство.

Министър Павлова сподели, че на 31 май официално ще започне работа Министерството, което ще има задачата да организира Българското председателство. Тя обяви и приоритетите, сред които икономически растеж, единен пазар, енергиен съюз, сигурност и миграция, като спомена, че окончателно те ще станат ясни в края на годината. 

В рамките на последвалата дискусия, проф. Шикова предложи приоритетите на България да бъдат Конкурентоспособност, Кохезия и Култура, а мото -  „ Всички за Европа и Европа за всички". Отбелязана бе близостта във вижданията на властта и бизнеса за приоритети по време на българското председателство, като  настояването на DIHK за интеграцията на страните от Западните Балкани бе подкрепено в позицията на Лиляна Павлова, която подчерта, че това ще бъде сред приоритетите на Министерството.

Следобедните сесии в конференцията бяха насочени към бизнеса и европейските програми, от които могат да се възползват предприемачите. Ивелина Пенева, директор "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерство на икономиката, представи възможностите за финансово подпомагане на МСП. За повече информация ТУК. Наталия Ефремова, зам.-главен директор „Европейски фондове“ и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ в Министерство на труда и социалната политика запозна участниците с ролята на Оперативната програма за увеличаване на работните места и повишаване на заетостта. Презентацията – ТУК.

ИАНМСП и тяхната подкрепа за по-нататъшното интегриране на българските предприятия в европейския пазар бе представена от Боряна Минчева, началник на отдел „Международно сътрудничество”. Влиянието на БРЕКЗИТ и очакваните последици бяха представени от Олга Чугунска, икономически експерт  в БТПП.

В последната сесия акцент бе поставен върху регионалното сътрудничество с презентациите на:

  • Мариус Младенов, началник на отдел „Програми за европейско териториално сътрудничество и добросъседство“ Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“  към Министерство на регионалното развитие и благоустройството - виж  ТУК
  • Емил Савов, заместник – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България – виж  ТУК.
  • Пранвера Доми, Търговско-промишлена палата на Тирана – виж  ТУК
НОВИНИ ОТ БТПП
Равносметката за България от 10-годишното й членство в Евросъюза е положителна
Конференция в БТПП потвърди позицията на Палатата за продължаване на усилията за реализиране на европейските перспективи пред страните от Западните Балкани Още
Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев участва в заседание на Европейския икономически и социален комитет
Обсъден бе приносът на ЕИСК към работната програма на Европейската комисия за 2018 г. Още
Използване на стандартите GS1 препоръчва Асоциацията на дистрибуторите в здравната индустрия в САЩ
Разработени са стандарти за намаляване на несъответствията при ценообразуването между търговците Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Първа копка на високотехнологичен логистичен център на датската верига за мебели и обзавеждане JYSK
Инвестицията на компанията е за 100 млн.евро и ще разкрие над 200 работни места Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Промени в ДОПК включват България в световния автоматичен обмен на данъчна информация за многонационалните групи предприятия
Като мярка за ограничаване на сивата икономика се предлага поетапно намаляване на нормативно регламентирания праг за ограничаване на плащания в брой Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджет на ЕС за 2018 г.: Комисията предлага бюджет, насочен към работните места, инвестициите, миграцията и сигурността
Структурните и инвестиционните фондове продължават да са основните инвестиционни инструменти на ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Фотографска изложба „Да докоснеш Кипър”
Откриване на 12 юни 2017 г. от 18 часа в Централно фоайе на Софийски университет „Св. Климент Охридски” Още