Брой 191 (1702), 08-10-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

България и Тунис ще засилят сътрудничеството си

Министърът на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи посети БТПП миналата седмица. Той бе в страната ни на официално двудневно посещение по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това е първата визита в България на тунизийски външен министър от 23 години, по информация на Министерството на външните работи.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посрещна първия дипломат на Тунис заедно с посланика на африканската страна, акредитиран за България Н. Пр. г-н Сейф-Аллах Реджеб и сътрудници от двете министерства.

Симеонов информира министъра относно сътрудничеството с ТПП на Тунис, което се развива с предизвикателствата на времето.  По думите на Симеонов предстои актуализация на споразумението за сътрудничество между двете палати. Той представи БТПП като предвидим партньор на всяко българско правителство, сред основните цели на който са: запазване ниските нива на данъците за бизнеса, запазване на бюджетния излишък, подобряване на характеристиките на финансовата система в страната.

Министър Джхинауи се запозна с дейността на палатата – търговски арбитраж, издаване на външнотърговски документи, включително и електронни, класацията ТОП 100, изданията „България в цифри“ и Календар на панаирите и изложбите в страната.

Министър Джхинауи подчерта, че страната му е преминала през множество промени. Целта на неговото посещение е възстановяване на икономическите връзки с България и сътрудничество в областта на частния сектор. Той информира, че се очаква възможно най-скорошно свикване на съвместната смесена икономическа комисия, която не е заседавала от 2010 г. и провеждане на двустранен бизнес форум, който да насърчи контактите с фирми от Тунис.

Икономическите споразумения на страната със съседни държави, преговорите за споразумение за свободна търговия с ЕС, започнали 2015 г., както и нов закон за публично-частно партньорство, чуждестранните инвестиции и успешните практики в данъчното законодателство на Тунис я правят изключително желан икономически партньор. Двете страни ще се фокусират върху сключване на споразумение за избягване двойно данъчно облагане.

С посланик Реджеб бе договорено организиране на събитие за представяне в БТПП на новите аспекти в икономическото развитие на Тунис. БТПП пое ангажимент да участва активно в подготовката на последващи бизнес форуми и инициативи с ТПП на Тунис.

Цветан Симеонов посочи, че следвайки приоритетите в двустранните отношения в момента между България и Тунис, трябва да се наблегне на комуникацията, спешни инвестиции, както и обмен на студенти, внос на работна ръка, сътрудничество в секторите: строителство, информационни технологии, селско стопанство, инженеринг, туризъм и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР протестира срещу сепаративните разговори със синдикатите за промени в осигурителната система
Настоява за отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО Още
България и Тунис ще засилят сътрудничеството си
Министърът на външните работи на Тунис, придружен от делегация, посети БТПП Още
Редовно заседание на Управителния съвет на GS1 България
Популяризиране на възможностите на Продуктов каталог БГ Баркод - във фокуса на дискусията Още
Покана за посещение на изложение и конференция в Тел Авив
В областта на националната сигурност, борбата с кибер престъпността… Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бизнес мисия на Бургаската палата в Сърбия и Унгария
Подписано е споразумение за сътрудничество между палатите в Бургас и Пирот Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Есенна макроикономическа прогноза на Министерство на финансите
За периода 2018-2021 г. Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, октомври - ноември - декември 2018
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още