Брой 191 (1702), 08-10-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Бизнес мисия на Бургаската палата в Сърбия и Унгария


Делегация на Бургаската търговско-промишлена палата, водена от нейния председател инж. Цанко Иванов, направи серия от делови посещения в градовете Нови Сад, Пирот - Сърбия, и Мишколц, Унгария. В делегацията, освен членове на ръководството на Бургаската палата, участваха и бизнесмени от региона, които имат желание да установят търговски отношения с фирми от тези райони или пък да надградят вече съществуващи такива.

Първата среща бе проведена с екипа на палатата в Нови Сад и нейния директор г-жа Оливера Симович. На нея бяха разисквани възможностите за увеличение на обмена на информация между двете палати и стимулирани на личните контакти между представители на фирми на базата на споразумението за сътрудничество, подписано между палатите на Бургас и Нови Сад.

В Мишколц бургаската делегация бе посрещната от ръководството на ТПП на провинция Боршод-Абауй-Земплен. След индивидуална среща между Цанко Иванов и председателя на Управителния съвет на регионалната унгарска палата, бяха представени организациите, участващи във форума. Д-р Росен Ткаченко, президент на Унгаро-българската търговска палата, представи организацията и търговско-икономическите отношения между двете държави.

След презентация на дейността на ТПП на провинция Боршод-Абауй-Земплен, бе представена и регионалната селскостопанска камара от нейния президент  Йозеф Таско.

Разбира се, бе представена и област Бургас, нейният икономически потенциал и ролята на Бургаската палата за развитието на регионалната икономика.

В рамките на събитието бяха проведени и множество двустранни срещи между представители на унгарски и български фирми.

Ръководителят на българската делегация бе приет и от зам.-кмета на Мишколц Петер Пфлийгер. Н тази среща, определена като изключително сърдечна, бе обсъдено по-нататъшното развитие на отношенията между побратимените градове Бургас и Мишколц. Особено място в разговорите бе обърнато и върху възможността за директни контакти между бургаските университети и университета в Мишколц, учебно заведение с над 300-годишна история и традиции.

Гостите от Бургас посетиха и редица производствени и селскостопански предприятия и винарски изби в региона - основен производител на прочутото токайско вино.

Поредицата от интензивни и ползотворни срещи завърши с посещение в Регионалната палата в Пирот, Сърбия. Българските гости бяха посрещнати от председателя на Общото събрание на палатата и след сърдечните приветствия бяха представени присъстващите – членове на управителните органи и представители на местни фирми. Бе представена и икономиката на региона – изключително интересен за българските представители поради близкото си географско разположение и добра инфраструктурна свързаност. Естествено в центъра на представянето бе Безмитната зона на гр. Пирот, чиито предприятия имат най-голям дял в производството на БВП в региона и осигуряването на заетост. Впечатление на гостите направи и посещението на добре уредения местен пазар на селскостопанска продукция, където клиентите имат възможност да закупят желаната стока директно от производителя.

Своеобразна кулминация на срещата бе подписването на споразумение за сътрудничество между палатите в Бургас и Пирот, което ще допринесе за задълбочаване на икономическите контакти между двата региона.

Събитието се проведе при изключително голям медиен интерес, като присъстваха екипите на 3 телевизии и множество печатни и електронни медии.

ser ung 4

ser ung 3

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР протестира срещу сепаративните разговори със синдикатите за промени в осигурителната система
Настоява за отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО Още
България и Тунис ще засилят сътрудничеството си
Министърът на външните работи на Тунис, придружен от делегация, посети БТПП Още
Редовно заседание на Управителния съвет на GS1 България
Популяризиране на възможностите на Продуктов каталог БГ Баркод - във фокуса на дискусията Още
Покана за посещение на изложение и конференция в Тел Авив
В областта на националната сигурност, борбата с кибер престъпността… Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бизнес мисия на Бургаската палата в Сърбия и Унгария
Подписано е споразумение за сътрудничество между палатите в Бургас и Пирот Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Есенна макроикономическа прогноза на Министерство на финансите
За периода 2018-2021 г. Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, октомври - ноември - декември 2018
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още