Брой 88 (2343), 12-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Красимир Дачев: Да вкарваме в парламента хора с опит


След всичките гръмки фрази, след всичките грандомански обещания и закани, накрая виждаш, че депутатите само могат да вдигат лозунги, а нямаше нищо градивно“. Това каза в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR  предприемачът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев по повод последния работен ден на 45-то Народно събрание.

Според него, най-лошото е, че в България липсва градивната линия.

Всичко е хейтърство, всичко е против. Тези, които хейтват, те не генерират нищо“, добави Дачев. Той присъства на срещата в бюджетна комисия за обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост.

Отидох с очаквания, тъй като голяма част от партиите бяха заявили, че имат по-добри програми, по-интелигентни решения. Оказа се, че никой от тези, които гръмко заявяваха, че програмата не струва нищо, че трябва да се преработи основно отначало, нищо не предложиха. След часове приказки нямаше предложение да се промени дори една запетайка“, каза предприемачът.

Много хора влизат в парламента без опит. Виждаш как мигрират от ляво, след това отиват в дясно. Но някой, който да генерира нещо, който да създава работни места, да прави пари, които ние после да харчим през държавата, няма. Нямаше хора с опит. Българите трябва да се замислят да вкарваме в парламента хора с опит“, добави Красимир Дачев.

„Не разбират, че тази програма сме я правили в процес на взаимно обсъждане, предложения, с обществени организации, работодатели, синдикати. Ако се прави нова програма, ще я правят пак тази част от администрацията, която е правила и тази програма. Защото такъв план не се прави лесно. Тази програма първо трябва да я съобразиш с всички европейски изисквания, второ - трябва да я съобразиш с нашата реалност. Трето - това е капацитетът на нашата администрация. Защото тук става въпрос за пари, които са извън капацитета на администрацията. Администрацията едва смогва да управлява парите, които пристигат от Европа, а тези са „екстра пари“, те вече идват отгоре. Представете си, как ще се контролират всички тези проекти, как ще се проверяват текущо, как ще се следят резултатите“, пита риторично Дачев и обяснява.

„Защото администрацията е винаги между тези, които управляват, изпълнявайки закона, а отдолу са тези, които реализират този проект. Кой ще поеме политическа отговорност? Това беше за тях най-важното. Като си влязъл в парламента, ще носиш отговорност. Въпреки че, това не е никаква отговорност. Идвате и си отивате, а бизнесът плаща сметката след вас“.

По повод необходимостта от актуализация на бюджета, Красимир Дачев заяви, че е рано да се говори по тази тема.

„Още нищо не се знае. След два, три, пет месеца ще разберем, ще се ориентираме, тъй като бизнесът започна да се събужда. Има възходяща тенденция. Така че, може да не се наложи да се променя бюджетът“, категоричен е в оценката си си Красимир Дачев.

Целият разговор може да се проследи във видеото на Опорни хора!

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Красимир Дачев: Да вкарваме в парламента хора с опит
Интервю за предаването „Опорни хора“, Bulgaria ON AIR Още
Онлайн среща „България – Русия: Многостранно регионално партньорство. Туризъм и култура“
19 май 2021 г. от 11:00 часа Още
Amazon: Търговците трябва да предоставят коректни GTIN номера или продуктите им ще бъдат премахнати
Контролът относно легитимността на номерата от страна на търговските партньори е все по-строг Още
Примери за положителна интеграция на пазара на труда на хора от трети страни
Компаниите могат да споделят опит, добри проктики и успешни предприемачески дейности за интеграция на бежанци Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Професионалният регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти улеснява потребителите в избора на консултант
Информация от Националното сдружение „Недвижими имоти“ Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ЕК одобри изменение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г.
Увеличаване бюджета на програмата Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
От 17 май започва прием по кризисна мярка за лозарите "Събиране на реколтата на зелено"
Целта е стабилизиране на равновесието между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от ЕEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар на тема „Прилагане на управление на риска в системи за управление“
20 май 2021 г. от 10:00 часа Още
Събития, организирани от Центъра на ЕС за МСП
Май, 2021 г. Още