Брой 75 (1587), 19-04-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Министър Цачева: Арбитражният съд при БТПП има водеща роля за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове


Арбитражният съд при Българска търговско-промишлената палата (БТПП) има водеща роля за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове и създаване на традиции в тази насока. 

Това заяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на конференция, посветена на 120 години арбитражната дейност в системата на БТПП и 65 години от създаването на Арбитражния съд при БТПП. 

Пред участниците в събитието, организирано от БТПП, тя подчерта усилията, които ръководството на Арбитражния съд полага за формирането на квалифицирани кадри за бъдещата си дейност, като в продължение на повече от 12 години ежегодно провежда обучения на завършващи студенти юристи по въпросите на арбитража, а от 4 години организира състезания по международен търговски арбитраж за студенти.

По думите на министър Цачева през годините Арбитражният съд при БТПП продължава да бъде институцията, чиято практика се ползва с най-голям авторитет сред представителите на стопанската дейност и юридическите среди.

„Той успешно се адаптира към обществено-икономическите промени, настъпили след 1989 г., както и в контекста на подобряване и усъвършенстване на нормативната основа, правилата за арбитражния процес, така и по отношение на въвеждането на съвременните технологии – дигитализацията в администрирането на арбитражните дела“, допълни правосъдният министър.

"120 години са доста сериозен юбилей. Аз самият 38 години работя в БТПП и съм бил в досег с арбитража, който винаги е бил на особена почит. Не е случайно, че арбитражът е създаден само 2 години след създаването на Софийската търговско-индустриална камара." Това заяви в приветственото си слово председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му през всички тези години арбитражът е преминал през възходите и трудностите на цялата  държава, на цялата  икономика, но е устоял на бурите на времето и екипът на Арбитражния съд вече толкова години пази традициите. "АС при БТПП продължава да бъде лидер в арбитражното производство, той е изцяло  дигитализиран и даде такъв пример, че всички търговски палати в Югоизточна Европа  изпращат представители на своите секретариати по арбитраж да се учат тук, включително и заради дигитализацията", категоричен бе Цветан Симеонов.

Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на Арбитражния съд при БТПП Благовест Пунев, почетният председател на АС проф. д-р Силви Чернев и зам.-председателят Александър Кацарски.

Сред чуждестранните гости на събитието бяха председателят на Виенския арбитражен център, председателите на Арбитражните съдилища при търговските палати на Сърбрия, Украйна и Естония и зам.-председателят на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара - Париж.

На конференцията с международно участие бяха разгледани основните аспекти  и развитие на нормативната уредба и практиката на арбитража.

Повече снимки може да разгледате ТУК.
 
Видео от събитието може да видите ТУК.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Министър Цачева: Арбитражният съд при БТПП има водеща роля за утвърждаване на алтернативния способ за разрешаване на правни спорове
Тържествено отбелязване на 120 години арбитражна дейност в системата на БТПП Още
Покана за семинар на Съвета по инвестиции към БТПП
Финансови инструменти за бизнеса и представяне на инвестиционни проекти Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Правителството на Швейцария удължи с още една година предпазната клауза по Споразумението за свободно движение на хора, засягаща достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Австрийски компании от областта на инфраструктурата и пътнотранспортните технологии ще представят в София своето ноу хау, най-новите си технологии, изделия и услуги
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Обсъдиха реализацията на проектите за интерконектор Гърция-България и терминала за втечнен газ до Александруполис
В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант Още
ТЕРИТОРИАЛНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАЗВИТИЕ
На кръгла маса в София ще бъдат обсъдени предложения за новото статистическо райониране
Достигане до окончателен вариант като основа за бъдещото регионално планиране, статистическо отчитане и регионално развитие Още
СЪТРУДНИЧЕСТВО НА БАЛКАНИТЕ
Национални и международни банки подписаха Меморандум за сътрудничество на форума „Инфраструктура за растеж“
Организиран от Българска банка за развитие Още