Брой 210 (1474), 02-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Добри практики при приложението на стандартите GS1 представиха на Регионалния форум GS1 в Европа


Третият ден на Регионален форум GS1 в Европа бе посветен на ползвателите на стандартите GS1. В пленарната сесия се включиха партньорът на Blue Strategy - Томас Кразни от сектор търговия на дребно, и Ян Стерба - представител на водещ международен производител на медицински изделия от Чехия.

Томас Кразни представи развитието на чешката търговия през последните 30 години. Той обърна внимание, че пазарът днес е много по-сложен и конкуретен. Производителите трябва да полагат големи усилия и умения, за да са успешни техните продукти. За пореден път се наблегна на значението на онлайн  търговията, като се отчете, че в момента всяко 1 евро от 5 е похарчено чрез онлайн покупка.

Линет - компанията производител на медицински изделия - легла,матраци, гинекологично и болнично оборудване, чрез лектора Ян Стерба конкретизира ползата от внедряването на UDI (Уникален идентификатор на изделието) в продажбите и фактурирането на изделията чрез използването на EDI между търговските партньори. От 2014 г. компанията отговаря напълно на изискванията на FDA за идентификация, като това й дава предимство при продажбите в Европа от гледна точка на наложените регулации за идентификация на медицинските изделия, изпълними до 2020 година.

Темата на втората сесия бе насочена към създаването на глобална база данни с информация за продуктите и техните баркодове – GS1 Cloud. Това ще бъде най-големият източник на такава информация в света. Глобалният офис на GS1, съвместно с всички национални организации, работи по създаването на тази глобална платформа, която цели да се превърне в най-достоверния източник на данни за продуктите - както за крайни потребители, така и за онлайн магазини, търговци на едро и дребно и всички заинтересовани участници по веригата за доставки. Информацията ще бъде попълвана от собствениците на търговските марки, като за тях освен средство за споделяне на информация за продуктите, ще е и възможност за разширяване на целевия пазар. Статистиките показват, че повече от 40% от стоките, продавани в интернет, имат фалшификати. GS1 Cloud ще служи и за проверка на легитимността на баркод номерата на продуктите, също така тази информация може да бъде използвана от регулаторни органи.

В пленарната сесия беше представено и решение за управление на GTIN номерата от GS1 Ирландия. Решението е насочено към малките и средни предприятия. Целта е по-лесно и по-удобно да бъдат управлявани баркод номера, съхраняване на информация и генериране на баркод символ. GS1 България работи върху проект, който ще стартира през 2018 г. След реализирането на проекта, членовете на организацията ще могат да се възползват от системата за управление на баркод номерата, да попълват продуктова информация, да споделят тази информация в GS1 Cloud, както и да създават баркод символи.
 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно законопроект за промени в Закона за чужденците и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност
Добри практики при приложението на стандартите GS1 представиха на Регионалния форум GS1 в Европа
Работи се по създаване на глобална база данни GS1 Cloud с информация за продуктите и техните баркодове Още
БТПП е домакин на среща по проект, свързан със зелени обществени поръчки
Pазработване на безплатна интерактивна он-лайн платформа за обучение Още
ЕEN към БТПП посрещна бизнес делегация от Тайван
Bтора тайванска бизнес мисия за последната седмица, организирана от Тайвански търговски център София (TAITRA) Още
Нови членове на Палатата
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Нови искания за суспендиране на митата
Български производители, които считат, че тези предложения ще накърнят икономическите им интереси могат да подадат възражения Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
НСИ: С 29% се увеличават разрешителните за строеж на жилищни сгради
Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в област Пловдив Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Британска търговска делегация ще участва в изложението "Интер Фуд и Дринк" в София
8 - 11 ноември, ИнтерЕкспо Център – София Още