Брой 87 (2342), 11-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Голям интерес към „Патриарха на градежа“- филм за индустриалеца Иван Грозев


С голямо удовлетворение Българската търговско-промишлена палата отбелязва положителната реакция на широката аудитория към филма за живота и дейността на първия председател на Палатата Иван Грозев – интерес, надминаващ очакванията,  след представянето му в социалните мрежи. Наскоро бе излъчен и по националната телевизия, като е преведен на английски и испански език. Над 1800 са регистрираните гледания към настоящия момент, доказателство  както за високите художествени качества на филма, така и за интереса към събитията и личностите от най-динамичния период в българската история в края на XIX и началото на XX век.

БТПП получи адмирации и благодарствените писма от наши и чуждестранни институции и дипломатически мисии за тази родолюбива инициатива.

В официалното си писмо от 20.01.2021г. посланикът на Испания у нас  Н.Пр. Алехандро Поланко Мата изказва поздравления към председателя на БТПП за този инициатива, посветена на забележителната биография на Иван Грозев и особено за връзките му с Васил Левски, най-великата личност в българската история. „Напълно споделям мнението ви за опазване жива историческата памет на хората и  нейното значение за бъдещето на всяка една нация“ – се казва още в писмото на испанския посланик до председателя на Палатата.

Задоволство от  филма и благодарност за възможността да се запознае  с делата на основателите на Българската търговско-промишлена палата изразява в писмото си и посланикът на Куба у нас Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиян.

Към положителните отзиви за филма се присъединява и посланикът на Арабска република Египет в София Н.Пр. Халид И. Емара, който изказва поздравления към председателя на Палатата за „осъществяването на този важен проект“.

Моля, да предадете моите най-искрени поздрави на г-н Симеонов и възхищението ми от начина, по който е осъществен този родолюбив проект“ – казва г-жа Любка Качакова, търговско-икономически съветник в Генералното консулство на България в Лос Анжелис в отговор на изпратеното от Палатата писмо относно филма.  Освен това, допълва тя, „английските субтитри на филма позволяват да бъде изпратен на много голяма аудитория  и на потенциални инвеститори“.

Важно е да се напомня на съвременниците какво са сторили предците ни“ – гласи  коментарът за филма на Даниел Киряков, директор Комуникация и PR в Американската търговска камара в България.

Българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов изпрати мейл до председателя на БТПП, в който наред с  оценката за добрия превод на филма на испански език се казва следното:

Използвам случая да Ви поздравя за идеята да направите филм за Иван Грозев, който не само показва приноса на един уникален човек за модерния облик на страната ни, но и проследява развитието на българското общество от Освободителното движение до първите големи стъпки за утвърждаването на свободна България в съвременния свят. Уверявам Ви, че новината за филма предизвика голям интерес в българската общност и очакваме с нетърпение да ни го изпратите с испанските субтитри.“

Излъчването на филма „Патриарха на градежа“ е включен в програмата на Седмицата на българската култура, обявена от Правителството на Автономния град Буенос Айрес в рамките на третата седмица на месец май 2021г. Освен в аржентинската столица, върви подготовка на прожекцията и в градовете Комодоро Ривадавия (провинцият Чубут), Лас Бреняс и Пресиденсия Роке Саенс Пеня (и двата в провинция Чако),  където  е концентрирана значителна и добре организирана българска общност, която се ползва с уважението и подкрепата на местните власти. През юли т.г. организацията на българите в Лас Бреняс ще чества 100 години, което също е добър повод за показване на филма.

Представители на академичната общност  у нас оценяват филма като значимо събитие с голяма образователна и възпитателна стойност, поради което предлагат филмът да залегне в учебните програми на българските училища.

Цветан Симеонов - председател на Палатата, отново препоръча филмът да се гледа от възможно най-много зрители, за да се научи за живота и приноса на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история. Със съдействието на регионалните търговски палати филмът ще достигне до по-широката бизнес общност у нас, а при бъдещо нормализиране на обстановката лентата би могла да се представи по обичайния ред в киносалоните.

Тийзър: https://www.bcci.bg/videos/view/867

Трейлър: https://www.bcci.bg/videos/view/850

Целият филм може да се види от ТУК >> https://youtu.be/8MwQtF3O8Lo

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Голям интерес към „Патриарха на градежа“- филм за индустриалеца Иван Грозев
БТПП получи адмирации за родолюбивата инициатива Още
Среща с кмета на Елин Пелин
Иновациите в икономиката на общината - огледало за стандарта на живот на гражданите Още
Нови възможности за технологични стартиращи компании в творческата индустрия
Обявена е следващата покана за акселераторската програма на Media Motor Europe Още
GS1 България: онлайн обучения през м. май 2021 г.
В рамките на отбелязването на 30 години успешно прилагане на международните стандарти GS1 у нас Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Transpress разширява партньорството си с международния логистичен лидер DACHSER
Излизат заедно на пазара на пратките за физически лица от и до България Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
Бедността се задържа, но структурните проблеми остават
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Уебинар за постигане на финансов и икономически успех в организациите чрез прилагане на стандартите
28 май 2021 г. от 10:00 часа Още
ТУРИЗЪМ
Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Национално меню
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Информация за участие на български компании в държавни тръжни процедури в Беларус