Назад

Приключи втората сесия на 109-та Международната конференция на труда /25 ноември - 11 декември 2021 г./



Гай Райдър, генерален директор на МОТ и главен секретар на 109-та МКТ, официално закри Конференцията

Неравенствата, както уменията и ученето през целия живот бяха ключовите въпроси, които се обсъждаха по време на втората част на тазгодишната Международна конференция на труда. Поради ковид ограниченията ноемврийската сесия отново се проведе в онлайн формат.

В рамките на сесията представители на правителствата, работодателите и на организациите на работниците от 187 страни дискутираха основните теми в две работни групи – за неравенствата и ученето през целия живот. Представителите на БТПП взеха участие в работната група за уменията и ученето през целия живот.

Групата на работодателите по време на 109-та МКТ работи за постигане на съгласие по следните въпроси: МОТ да стане глобален лидер в развитието на уменията и ученето през целия живот, обучението и образованието да бъдат приведени в съответствие с нуждите на пазара на труда, да се постигнат съвместни споделени и диференцирани отговорности за правителствата, работодателите и работниците за насърчаване на умения и учене през целия живот, да се подпомогнат лицата в неформалния сектор да преминат към официалната икономика, да се работи съвместно с други международни организации/агенции по програмата за умения.

Работната група прие заключения по Доклад VI относно уменията и ученето през целия живот като прикани управителния съвет на Международното бюро по труда да поиска от Генералния директор да разработи стратегия и план за действие относно уменията и ученето през целия живот, да засили работата на МОТ в тази област и да насърчава и подкрепя прилагането на стратегията с ясни механизми за последващи действия, посочващи краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, включително чрез разпределяне на ресурси в рамките на настоящите и бъдещите програми и бюджети и мобилизиране на извънбюджетни ресурси.

Заключенията на Работната група по нерaвенствата и светът на труда могат да бъдат открити ТУК. Докладът ще бъде публикуван на 17 декември 2021г.

На 11 декември се проведе и заключителното заседание в Пленарната зала на конференцията, в което се разгледаха заключенията и докладите на работните групи и официално се закри 109-та сесия на МКТ.

От страна на Българската търговско-промишлена палата, участие в работните групи и пленарните сесии взеха: Цветан Симеонов – председател, Васил Тодоров – главен секретар, Людмил Иванов - председател на Съвета на браншовите организации, и Виктория Славчева – експерт-юрист.